Forum Klub Ciconia
Ornitologia amatorska i profesjonalna

AviPedia - Mewa srebrzysta (Larus argentatus)

Kubek - 2008-06-09, 10:36
Temat postu: Mewa srebrzysta (Larus argentatus)
.
Mewa srebrzysta (Larus argentatus) - duży ptak wodny z rodziny mew, zamieszkujący w zależności od podgatunku:

* Larus argentatus argentatus - od Danii poprzez Półwysep Skandynawski i północną Rosję po Półwysep Kolski na wschodzie. Zimuje głównie w północnej i zachodniej Europie. W Polsce gnieździ się od 1970 roku. Podczas przelotów licznie pojawia się na wybrzeżu, a sporadycznie również w głębi kraju.
* Larus argentatus argenteus - Islandia, Wyspy Owcze, Wyspy Brytyjskie oraz wybrzeża Europy Zachodniej od zachodniej Francji po zachodnie Niemcy. Zimuje na Półwyspie Iberyjskim.
* Larus argentatus smithsonianus - Ameryka Północna. Zimuje na wybrzeżach Ameryki Środkowej.
* mewa tundrowa Larus argentatus vegae - północno-wschodnia Syberia. Zimuje w Chinach.

Systematyka sporna. Niektórzy wydzielają poszczególne podgatunki w osobne gatunki, a inni włączają w gatunek wszystkie podgatunki mewy żółtonogiej (Larus fuscus) oraz mewy białogłowej (Larus cachinnans).
Zasadniczo w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat gatunek poszerzył swój zasięg i liczebność. Przypisuje się to wykorzystywaniu przez ptaki tego gatunku odpadków z floty rybackiej.

Cechy gatunku
Wyraźny jedynie dymorfizm wiekowy. U osobników dorosłych grzbiet i skrzydła popielate, końce skrzydeł czarne z białymi plamkami, reszta ciała biała. Dziób żółty z czerwoną plamką na żuchwie. L. a. argentatus ma różowe nogi, pozostałe żółte. Zasadniczo mewy tundrowe są największe, najciemniejsze, o najpotężniejszym dziobie, podczas gdy L. a. argenteus najbledsze i najmniejsze. Osobniki młodociane białe z brązowym deseniem, gęstszym na wierzchu ciała. Dziób brązowy, nogi cieliste. Z wiekiem przybywa barwy popielatej na grzbiecie i skrzydłach, a zanika brązowy deseń. Ostateczne ubarwienie osiagają w 4. roku życia.

Wymiary średnie
dł. ciała ok. 55-68 cm
rozpiętość skrzydeł ok. 130-150 cm
waga ok. 600-1500 g

Biotop
Brzegi mórz, ujścia rzek i duże jeziora.

Gniazdo
Tworzy kolonie lęgowe na różnego typu wybrzeżach. Liczą one od kilkunastu do kilku tysięcy par. Im liczniejsza kolonia, tym częściej dochodzi w niej do aktów kanibalizmu w stosunku do piskląt innych par.

Jaja
W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając w kwietniu-czerwcu 1-3 jaj.

Wysiadywanie
Jaja wysiadywane są przez okres 23-29 dni przez obydwoje rodziców. Pisklęta umieją latać w wieku 7 tygodni. Pierwszy lęg wyprowadzają w wieku 3-7 lat.

Pożywienie
Wszystkożerna. Pokarm zwierzęcy, odpadki, jaja i pisklęta innych ptaków, a także jagody.

Ochrona
Gatunek chroniony

Opis zaczerpnięto z Wikipedii

Kubek - 2008-06-09, 10:37

Głos mewy srebrzystej
78 - 2008-06-09, 10:57

Mewa srebrzysta




Młoda mewa



W locie


78 - 2008-08-11, 17:15

Mewa srebrzysta






78 - 2008-08-11, 17:18

Pióra mewy srebrzystej




78 - 2009-10-18, 12:48

Mewa srebrzysta (L.argentatus argentatus)


kisiel1992 - 2009-11-06, 22:09


78 - 2011-11-13, 19:18

Mewa srebrzysta (trzecia zima)





Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group