Forum Klub Ciconia
Ornitologia amatorska i profesjonalna

AviPedia - Kruk (Corvus corax)

Gosia - 2008-06-22, 21:23
Temat postu: Kruk (Corvus corax)
Kruk (Corvus corax) - duży ptak osiadły z rodziny krukowatych zamieszkujący w zależności od podgatunku:
  • Corvus corax corax - Eurazja od Półwyspu Skandynawskiego, Wysp Brytyjskich i wschodniej Francji po Lenę (między Jenisejem a Leną oraz wokół Bajkału współwystępuje z C. c. kamtschaticus). Na południu granicę zasięgu stanowią Pireneje, Półwysep Apeniński, Półwysep Bałkański oraz północno-wschodnia Azja Mniejsza, Zakaukazie, północny Iran, środkowa Wołga oraz południowy Ural i Kazachstan. Współwystępuje z C. c. hispanus na Sardynii oraz prawdopodobnie na Korsyce i Sycylii. W Polsce szeroko rozpowszechniony, ale niezbyt liczny ptak lęgowy; jego liczebność jednak wzrasta.
  • Corvus corax hispanus - Półwysep Iberyjski, Baleary i (wraz z C. c. corax) Sardynia
  • Corvus corax laurencei (syn. C. c. subcorax) - wschodnia Grecja, Cypr, Turcja, Lewant, Mezopotamia, Iran i tereny od dolnej Wołgi i Zakaukazia po wschodni Kazachstan, Sinkiang, Afganistan, Pakistan i północno-zachodnie Indie
  • Corvus corax tingitanus - północna Afryka
  • Corvus corax canariensis - Wyspy Kanaryjskie
  • Corvus corax varius - Islandia i Wyspy Owcze
  • Corvus corax principalis - północna i wschodnia część Ameryki Północnej i Grenlandia
  • Corvus corax kamtschaticus - wschodnia Syberia i Kamczatka oraz Mongolia, północna Mandżuria, dorzecze Amuru i Hokkaido. Między Leną i Jenisejem współwystępuje z C. c. corax.
  • Corvus corax tibetanus - góry Azji Środkowej od Tien-Szanu po Pamir
  • Corvus corax sinuatus - od Gór Skalistych po Nikaraguę.

Cechy gatunku
Największy z krukowatych, wielkości jastrzębia, znacznie większy od wrony i gawrona. Rozpiętością skrzydeł dorównuje myszołowowi. Najinteligentniejszy z ptaków występujących w Polsce.
Obie płci ubarwione jednakowo. Upierzenie czarne z metalicznym połyskiem. Duży, masywny dziób. Głowa duża, na podgardlu charakterystycznie nastroszone pióra. Długi, klinowaty ogon.
Świetnie lata, w czasie toków wykonuje akrobacje powietrzne. Często szybuje. W locie silne uderzenia skrzydeł wydają charakterystyczne, świszczące dźwięki.

Głos: dźwięczne, głębokie, gardłowe krakanie - krótkie "krr".

Wymiary średnie
dł. ciała ok. 65 cm
rozpiętość skrzydeł ok. 120-150 cm
waga ok. 1000 g

Biotop
Obrzeża dużych kompleksów leśnych, gdzie starodrzew przeplata się z bujnymi łąkami, w pobliżu rzek i zbiorników wodnych, pola poprzecinane kępami wysokich drzew. Zamieszkuje prawie wszystkie typy krajobrazu, również w górach.

Gniazdo
Na wierzchołku wysokiego drzewa, najczęściej iglastego o gęstej koronie, a w górach na półce skalnej. W niektórych regionach Polski (Wielkopolska, Mazowsze) gniazduje na słupach trakcji elektrycznej. Gniazdo zbudowane z gałęzi i patyków, wyściełane mchem, trawami i sierścią.

Jaja
W marcu składa 5-6 różnobiegunowych, silnie wydłużonych jaj o średnich wymiarach 46x33 mm, o tle zielonkawym lub niebieskawym z brunatnymi plamkami.

Wysiadywanie
Od złożenia pierwszego jaja trwa ok. 20-23 dni. Pisklęta opuszczają gniazdo po ok. 5-6 tygodniach.

Pożywienie
Wszystkożerny, jednak głównie pokarm zwierzęcy - drobne ssaki, ptaki, owady, dżdżownice, często padlina, również odpadki ze śmietników.

Ochrona
Objęty ochroną gatunkową.

Tekst zaczerpnięto z Wikipedii

Kubek - 2008-06-23, 07:01

Głos kruka
Acci - 2008-06-23, 08:22




dragonfly - 2008-06-23, 11:14




Kubek - 2008-08-14, 13:53

Kruk w ruchach przypomina nieco ptaki drapieżne; od wrony różni się ostrym lotem i bardzo pięknym krążeniem w wyższych warstwach powietrza. W ogóle kruki latają świetnie i wykonują w powietrzu różne ewolucje, bawiąc się z sobą lub bijąc o zdobycz. Niosąc w powietrzu swoją zdobycz kruk przekłada ją z dzioba w pazury i odwrotnie, a mimo to nic mu nie upadnie. Kruk nie jest wybredny i zjada wszystko co może pokonać - od muchy, dżdżownicy i ślimaka, aż do węża kuropatwy i zająca. Kruk jest bezsprzecznie naszym najinteligentniejszym ptakiem. Ma świetną pamięć i umiejętność korzystania ze zdobytych wiadomości. Zmysły kruka są dobrze rozwinięte; zwłaszcza słuch i wzrok osiągnęły szczyt doskonałości. Kruk zdradza wprost nadzwyczajną spostrzegawczość, gdyż jego mózg i oko funkcjonują równie sprawnie. Kruki trzymają się parami przez całe życie zimą i latem. Z wronami i kawkami kruk żyje w wiecznej niezgodzie; nigdy nie łączy się z nimi w stada. Miejsce na gniazda obiera na niedostępnej skale lub na wysokim drzewie. Młode zachowują się w gnieździe dość głośno i krakaniem zdradzają swoją obecność; widocznie tak silny ptak nie ma wielu wrogów, przed którymi musiałby się ukrywać. Jednakże stare ptaki zachowują się w pobliżu gniazda niezwykle ostrożnie i zbliżają się tylko chyłkiem. Kiedy czują że są obserwowane lub grozi im niebezpieczeństwo, nie siadają na gnieździe, aby nakarmić pisklęta, lecz zrzucają im pożywienie z góry. Jeżeli wybierze się krukom jaja lub zniszczy gniazdo, wówczas w tym samym roku gnieżdżą się gdzie indziej po raz drugi, skoro jdnak utracą młode, lęgu nie powtarzają.

Źródło:
"Ptaki ziem polskich" Jan Sokołowski

78 - 2010-09-14, 09:47

Stado kruków.

http://img443.imageshack....e=file18587.mp4

Mirtusz - 2010-09-24, 15:52

Kruk




Michael - 2013-09-11, 21:09

Kruk, Polska centralna

https://plus.google.com/photos/103465148916543583057/albums/5911340135712752065/5922455974829574642?banner=pwa&pid=5922455974829574642&oid=103465148916543583057

timpane - 2013-09-20, 12:30

Kruki trzymają się parami przez całe życie zimą i latem. Z wronami i kawkami kruk żyje w wiecznej niezgodzie; nigdy nie łączy się z nimi w stada. Miejsce na gniazda obiera na niedostępnej skale lub na wysokim drzewie. Młode zachowują się w gnieździe dość głośno i krakaniem zdradzają swoją obecność; widocznie tak silny ptak nie ma wielu wrogów, przed którymi musiałby się ukrywać. Jednakże stare ptaki zachowują się w pobliżu gniazda niezwykle ostrożnie i zbliżają się tylko chyłkiem.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group