Logo Klub Ciconia
FAQSzukajUżytkownicyGrupyRejestracjaZalogujAlbumDownload

klubciconia.ptaki.info.pl/index.php?id=474
 Ogłoszenie 

Czwartek - 9.09.2010

TVP1
12.40 Zadziwiające życie bezkręgowców
Animal Planet
15.00 Mowa wilków
16.00 W poszukiwaniu wilków
17.00 Wszystko o kotach
18.00 Słonica Echo
18.30 Dzikie życie w Shamwari
20.00 Dzika natura
21.00 Na ratunek przyrodzie

Więcej programów tu

Rys. Justyna_K

Poprzedni temat «» Następny temat
PSOJ Nasze Jeże wiesza psy na Kuziomskim
Autor Wiadomość
zoomaniak 

Wysłany: 2009-11-07, 19:09   PSOJ Nasze Jeże wiesza psy na Kuziomskim

PSOJ Nasze Jeże wiesza psy na Kuziomskim

Osoby Andrzeja Kuziomskiego nie trzeba specjalnie przedstawiać. To wieloletni działacz na rzecz ochrony jeży w Polsce i jak twierdzi liczna grupa lekarzy weterynarii a także naukowców - "jego działalność to krok milowy w stronę poznania gatunku" [red: jeża europejskiego] - osoba zasłużona.

Jeszcze do niedawna Andrzej Kuziomski dla PSOJ "Nasze Jeże"- Polskie Stowarzyszenie Ochrony Jeży "Nasze Jeże" - był kimś w rodzaju absolutnego autorytetu, doradcy merytorycznego, człowieka oddanego sprawie i idei, a dziś w niejasnych okolicznościach - które są wiadome chyba jedynie władzom PSOJ "Nasze Jeże" - oficjalnie robi się z niego bandytę i złodzieja. Moc tych zarzutów jest wręcz niewiarygodna. Czy słusznie?

Oto jakie komunikaty można przeczytać od kilku dni na oficjalnej stronie PSOJ "Nasze Jeże" www.naszejeze.org dotyczące Andrzeja Kuziomskiego.

Uwaga! Ponieważ komunikaty były zamieszczane a następnie przeredagowywane przez administratora w/w witryny, prezentuję ich treść w kolejności chronologicznej (zmian).

Kod:
Komunikat z dnia 05.11.2009

Szanowni Państwo
W ostatnich wypowiedziach medialnych Andrzej Kuziomski żali się, że nie otrzymuje pomocy od naszego Stowarzyszenia, co jest kłamstwem. Otrzymaliśmy szokujące informacje o przeszłości tego pana - pozującego na oddanego opiekuna jeży! Jest podstawa do podejrzenia wyłudzania na ten cel licznych darowizn. Doszły do nas też wieści o karygodnym traktowaniu jeży, z którymi przebywa. W dniu 04 listopada br. ten pan nawet uniemożliwił Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Krakowie przeprowadzenie kontroli działalności prowadzonego przezeń Ośrodka Rehabilitacji Jeży w Krakowie przy ul. Kąpielowej 4.

W związku z tym wstrzymujemy, aż do odwołania wszelką pomoc Andrzejowi Kuziomskiemu - do czasu wyjaśnienia powstałych podejrzeń przez odpowiednie organy i urzędy.

Kod:
Komunikat z dnia 07.11.2009

Szanowni Państwo
W ostatnich wypowiedziach medialnych Andrzej Kuziomski żalił się, że nie otrzymuje pomocy od naszego Stowarzyszenia, co dementujemy i wyrażamy oburzenie. W tym samym czasie otrzymaliśmy informacje o pozorowanym opiekowaniu się jeżami - w celu wyłudzania darowizn od ludzi dobrej woli. W dniu 04 listopada br. ten pan uniemożliwił Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Krakowie przeprowadzenie kontroli działalności prowadzonego przezeń Ośrodka Rehabilitacji Jeży w Krakowie przy ul. Kąpielowej 4.

W związku z tym, wstrzymujemy współpracę z Andrzejem Kuziomskim - do czasu wyjaśnienia powstałych podejrzeń i wątpliwości przez odpowiednie organy i urzędy.

Pragnę przypomnieć, że z osobą Andrzeja Kuziomskiego prowadzono w mediach bardzo energiczną akcję, której celem było zorganizowanie wystarczającej ilości osób by stworzyć wymagane ustawowo warunki do zawiązania stowarzyszenia PSOJ "Nasze Jeże", a już po samym zalegalizowaniu stowarzyszenia, czyniono wraz z nim kroki do powstania pierwszego w Polsce, a drugiego w europie pogotowia dla jeży - ośrodka rehabilitacji jeży, na czele którego miał stanąć sam Andrzej Kuziomski.

Co więc się stało, że PSOJ "Nasze Jeże" nagle zmienia zdanie o kimś za kogo dałoby sobie wcześniej uciąć głowę i stawia zarzuty takiego kalibru?

Ja w te zarzuty nie wierzę - widziałem jeże, boksy w których przebywają i rozmawiałem z Kuziomskim. Być może doszło do konfliktu interesów na linii Kuziomski-PSOJ, albo świadomie i z premedytacją wykorzystano dobre imię i autorytet Kuziomskiego, by zabezpieczyć powodzenie stowarzyszenia Jerzego i Ireny Zembrowski - PSOJ "Nasze Jeże", oraz projektu "pogotowie dla jeży" a w konsekwencji ich powodzenia - wyrugować Kuziomskiego. Ja bynajmniej odnoszę takie wrażenie.

Jedno jest pewne. Kuziomski kolejny raz został sam... ze swoimi jeżami. Jego wiara, nadzieja i miłość... chyba też.

C.D.N wkrótce

naszejeze-komunikat.jpg
Zrzut z monitora. Komunikat w popup. Ścieżka do komunikatu http://naszejeze.org/otwarcie.php
Pobierz Plik ściągnięto 173 raz(y) 93,92 KB

Ostatnio zmieniony przez zoomaniak 2009-11-08, 13:00, w całości zmieniany 1 raz  

78 

Wysłany: 2009-11-08, 11:01   

Jak nie wiadomo o co chodzi,to wiadomo że o pieniądze.Polacy to potrafią,wykorzystac kogoś,wspiąc się po jego barkach,zyskac pogłos,a potem tego kogoś odsunąc,wdeptac w błoto i korzystac z tak zdobytej "popularnosci".

zoomaniak 

Wysłany: 2009-11-09, 20:27   

Kolejna wersja komunikatu która prawdopodobnie dziś (09.11.2009) zmieniła treść. Komunikat znajduje się na stronie www.naszejeze.org , zakładka "ogłoszenia", komunikat nr 5.

Kod:

Szanowni Państwo

W ostatnich wypowiedziach medialnych Andrzej Kuziomski żali się, iż nie otrzymuje pomocy od naszego Stowarzyszenia, co dementujemy i wyrażamy oburzenie!

W październiku otrzymał od nas pomoc w wysokości prawie 3 tys. zł, zaś łącznie już 5,5 tys. zł. na leki dla jeży, usługi weterynaryjne, karmy, środki czystości itp. Od początku listopada br. otrzymujemy wiele informacji o pozorowanym opiekowaniu się jeżami przez Kuziomskiego - w celu wyłudzania darowizn na prywatne konto od ludzi dobrej woli oglądających wystąpienia medialne o człowieku, który „poświęca się jeżom”.

W dniu 04 listopada br. Andrzej Kuziomski uniemożliwił Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Krakowie przeprowadzenie przewidzianej ustawą kontroli działalności prowadzonego przezeń Ośrodka Rehabilitacji Jeży w Krakowie przy ul. Kąpielowej 4. Nas też interesują warunki, w jakich przebywa tam 64 jeży - w tym przejęty ostatnio okaleczony jeż ze Zgierza. Niestety, jest to tajemnica!

W związku z powyższym, wstrzymujemy współpracę z Andrzejem Kuziomskim - do czasu wyjaśnienia powstałych podejrzeń i wątpliwości przez odpowiednie organy i urzędy. Chcemy wiedzieć, czy człowiek ten jest uczciwy i oddany jeżom, czy jednak nie padliśmy ofiarą wyłudzacza?

Wobec powyższego, informujemy, iż cała nasza dotychczasowa działalność w ochronie i ratowaniu jeży pozostaje bez zmian. Pogotowie jeżowe i porady dla osób ratujących jeże od tej chwili prowadzi Pani Katarzyna Pudzyńska z Warszawy - osoba przygotowana zawodowo do tej czynności.

Ellen 
Kasia

Wysłany: 2009-11-09, 20:40   

Murzyn zrobił swoje , Murzyn może odejść :evil:
Tylko dlaczego PSOJ zakładając Stowarzyszenie nie powoływało się na autorytet p.Pudzyńskiej,ale właśnie na p.Kuziomskiego. I to po to , żeby Mu pomóc potrzebne było zawiązanie Stowarzyszenia. Podobno :evil:

zoomaniak 

Wysłany: 2009-11-10, 08:55   

Nasz artykuł zainteresował prasę :!:

Dziennik Polski: Polskie Stowarzyszenie Ochrony Jeży zerwało współpracę (10.11.2009)

Polska lokalna: Pogotowie jeżowe ma kłopoty (10.11.2009)

Marta.Zuk 
magister od jeży ;)

Wysłany: 2009-11-11, 22:59   

Witam Nazywam się Marta Żuk i jestem autorką strony www.jezotopia.pl (dawniej www.jeze.republika.pl) z Paniem Andrzejem współpracuję już parę lat. Często to bywa tak ze jak zajmuję się teorią a on w Polsce praktyką (ja niestety musiałam wyemigrować). Ta sytuacja wydaje mi sie bardzo dziwna zwłasza iż dostaję wiadomości iż pan Andrzej pomaga ludziom a oni są za to bardzo wdzięczni.
Całą sprawa wydaje mi się dziwną nagonką, Łatwo komuś zniszczyć życie, gorzej jest przywrócić dobre imię

Gosia 
Administrator

Wysłany: 2009-11-11, 23:34   

Marta.Zuk, witaj na forum :) Miło, że się odezwałas i to własnie w tym temacie i ze napisałas o wieloletniej współpracy z Panem Andrzejem :)
Marta.Zuk napisał/a:
Całą sprawa wydaje mi się dziwną nagonką

Dla mnie też jest to nic innego, jak nagonka na podstawie wyssanych z palca pomówień i bezpodstawnych oskarżeń.

Przy okazji Marto :) Twoją stronkę znam jeszcze z czasów kiedy była na Interii i miałam juz wtedy okazję dowiedzieć sie dużo o jezach a także pierwszy raz w zyciu zobaczyć jak wyglądaja jezowe oseski :) Pamietam do dzisiaj te świetne zdjęcia :)
Pozdrawiam :)

Ellen 
Kasia

Wysłany: 2009-11-12, 00:01   

Witaj Marta.Zuk :grin: Cieszę się,że zabrałaś głos w sprawie p.Andrzeja. :smile:

Marta.Zuk 
magister od jeży ;)

Wysłany: 2009-11-14, 00:03   

sprawę jeży staram się śledzić na bieżąco, na razie bacznie się przyglądam całej sprawie i osobom, które rzucają oskarżenia. Niestety ze mną jest tak, że uznaje domniewaną niewinność, ewentualnie możecie mnie nazwać niewiernym Tomaszem. Tak czy inaczej bez dowodów ciężko mnie przekonać.

K.Pudzynska 

Wysłany: 2009-11-15, 02:10   

Ellen napisał/a:
Murzyn zrobił swoje , Murzyn może odejść :evil:
Tylko dlaczego PSOJ zakładając Stowarzyszenie nie powoływało się na autorytet p.Pudzyńskiej,ale właśnie na p.Kuziomskiego. I to po to , żeby Mu pomóc potrzebne było zawiązanie Stowarzyszenia. Podobno :evil:

To jak już zostało wywołane moje nazwisko to się wypowiem. Od 2 lat przejmowałam wszystkie przypadki z okolic Warszawy (choć zdarzyło się i z Poznania...) i byłam w ciągłym kontakcie z panem Kuziomskim, konsultując z nim wszelkie problemy. Na początku naszej znajomości to ja byłam jego mentorem w sprawach naukowych. To dzięki mnie został obalony mit o kocim mleku, zostało znalezione odpowiednie mleko na rynku polskim. To ja znalazłam firmę zoologic, która ma w swojej ofercie jeszcze lepsze mleko. Pan Kuziomski ma może dużą wiedzę praktyczną, lecz zerowe wykształcenie w tym kierunku. Jego wszelkie działania opierały się na próbach i błędach, a jego możliwości znalezienia odpowiednich informacji są mocno ograniczone ze względu na ograniczenia językowe. Część z informacji jakie podaje jest błędna, zupełnie niepoparta dowodami naukowymi.
Dziwi mnie, że jak dotąd udawało mi się zwrócić wolność wszystkim jeżom które trafiły do mnie, a u pana Kuziomskiego znalazło się ponad 60 jeży, które nie nadają się do wypuszczenia.
Stowarzyszenie oferowało mu solidne wsparcie, odpowiednie warunki dla niego jak i wszystkich jeży. Prezes Zembrowski poświęcił wiele godzin, zrobił wiele kilometrów, przemyślał wiele rozwiązań, aby móc zalegalizować działalność pogotowia jeżowego w Krakowie. Niestety brak możliwości współpracy, komunikacji z panem Kuziomskim zniweczył wszelkie plany. Kilka razy zdarzyło mi się uspokajać ludzi oburzonych impertynenckim językiem oraz bezczelnością pana Kuziomskiego.
Odpowiadając na pytanie Ellen: do momentu ujawnienia przez internautów wątpliwości co do uczciwości pana Kuziomskiego (po medialnym szumie jaki się zrobił z powodu zalegalizowania pogotowia) pan Kuziomski bardzo ładnie i sprytnie przedstawiał siebie -zarówno mi, jak i panu Zembrowskiemu, a także Marcie... Mi w przeciwieństwie do pana Kuziomskiego nie groziła eksmisja, nie miałam problemów typu -co włożyć do garnka, jak zapłacić za rachunki. Dlatego najpierw dla pana Zembrowskiego było najważniejsze zapewnienie jemu warunków do dalszego prowadzenia działalności. Właśnie dlatego legalizacja mojego ratowania jeży byla na drugiej pozycji. W szczególności, że moja wiedza zdobyta na uczelni i nie tylko, doświadczenie były wtedy dostępne panu Kuziomskiemu 24h na dobę...
Nie zamierzam na razie więcej wypowiadać się na tym forum. Jeśli ktoś chce porozmawiać -kontakt nie trudno znaleźć.
Jeśli mogę -prosiłabym o kontakt ze mną zoomaniaka.

Zniesmaczona całą sytuacją Kasia Pudzyńska...

78 

Wysłany: 2009-11-15, 10:22   

Ja już nie wiem co o tym wszystkim mam sądzic.

Lamika 

Wysłany: 2009-11-15, 11:13   

Ludzie się kłóca, jeże będą biedne...

zoomaniak 

Wysłany: 2009-11-15, 11:21   

Witam Pani Katarzyno,

Nie chcę być czepialski ale jest pewna zasadnicza rozbieżność między tym co Pani opisała na forum a treścią wywiadu udzielonego w artykule dla "Przekroju". Przypominam, iż w artykule oznaczonym jako "Jeże na ostrzu noża" - http://przekroj.pl/wydarz...27.html?print=1 i nazwiązaniu do osiągnięć Kuziomskiego, czytamy:

Kod:

Jego działalność to krok milowy w stronę poznania gatunku  – przekonuje Katarzyna Pudrzyńska z SGGW. – Wiedza naukowców jest znikoma, a w Polsce nie mamy specjalistów.

To niezwykle dziwne, że wcześniej uznawała Pani wiedzę i doświadczenie Kuziomskiego o jeżach za wybitną, a teraz usiłuje ją umniejszać, a nawet wykluczać. Cytuję:

K.Pudzynska napisał/a:

Część z informacji jakie podaje jest błędna, zupełnie niepoparta dowodami naukowymi

Nawiasem mówiąc. "Wiedza naukowa" jest niczym innym jak wnioskami z "doświadczeń naukowych" - "wiedza naukowa" funkcjonuje tylko wtedy, gdy droga dochodzenia do tej wiedzy jest uwarunkowana "doświadczeniem naukowym". Jeżeli nie ma "doświadczeń naukowych", funkcjonuje jedynie "teza naukowa".

Zatem zarzut jakoby Pan Kuziomski rozpowszechniał informacje niepoparte dowodami naukowymi jest bezsasadny, bowiem nie istnieją dowody naukowe obalające tę tezę. Jako naukowiec powinna Pani o tym wiedzieć, bo to pewnego rodzaju aksjomat.

Co do Pani zasług, czy działalności nie będę się wypowiadał bo najzwyczajniej w świecie ich nie znam, ale zdumiewa mnie z jaką łatwością przychodzi Pani - bądź co bądź osobie inteligentnej i wykształconej - próba ośmieszania Kuziomskiego. Cytuję:

K.Pudzynska napisał/a:

Mi w przeciwieństwie do pana Kuziomskiego nie groziła eksmisja, nie miałam problemów typu -co włożyć do garnka, jak zapłacić za rachunki.

Mnie postawa Pana Kuziomskiego wręcz imponuje, że człowiek mający niewątpliwie pewne kłopoty jest w stanie wykrzesać w sobie na tyle chęci by nieść pomoc jeżom. Natomiast tym bardziej nie rozumiem, dlaczego w tak trudnym momencie dla Kuziomskiego, nagle odwraca się od niego jedyne stowarzyszenie które powinno pomóc jeżom.

Czy te jeże mają umierać z głodu?

Nie wiem czy Pani zdaje sobie sprawę z powagi sytuacji, ale tym odwrotem PSOJ "Nasze jeże" od ORJ, stawia w niezwykle trudnej sytuacji samego Kuziomskiego, ale stawia także na szalę życie i dobro jeży. To tylko zasługa Kuziomskiego, że obecnie bez wsparcia ze strony PSOJ daje on radę wyżywić, leczyć i rehabilitować zwierzęta. Natomiast wstyd i skandal, że stowarzyszenie które w statut ma wpisane takie działania przestaje je wspierać.

Poruszyła Pani temat, że PSOJ "Nasze jeże" oferowało Kuziomskiemu solidne wsparcie, odpowiednie warunki dla niego jak i wszystkich jeży w postaci przeprowadzenia do Supraśla.

Proszę w takim razie wytłumaczyć zasadność przeprowadzenia Ośrodka Rehabilitacji Jeży z Krakowa (ok. 750 tys. mieszkańców) do Supraśla (ok. 5 tys mieszkańców), oddalonego o 30 km od Białegostoku (ok 300 tys. mieszkańców)?

Ja nie widzę najmniejszego sensu przeprowadzania takiego ośrodka z dużej konglomeracji (Krakowa) do maleńkiej wsi (Supraśl) pod Białystokiem, niemal trzykrotnie mniejszym od Krakowa. Póki co, nie widziałem i nie słyszałem ze strony PSOJ "Nasze jeże" żadnej argumentacji takiej decyzji.

Natomiast jest szereg argumentów przemawiających za utrzymaniem ośrodka właśnie w Krakowie:
1. Ilość poszkodowanych jeży
2. Bardzo dobra komunikacja miejska
3. Dobry dostęp do pomocy weterynaryjnej, również chirurgii
4. Łatwość w organizacji sympozjów, prelekcji, szkoleń w ochronie i opiece nad jeżami
5. Łatwość organizowania pomocy wolontaryjnej (wolontariuszy) dla ośrodka
6. itd, itp.

W takiej sytuacji nie dziwię się, że Kuziomski odrzucił ofertę przeprowadzki do Supraśla którą zaproponowało mu PSOJ "Nasze jeże".

Ja coraz częściej zaczynam niestety odnosić wrażenie, że PSOJ "Nasze jeże" organizuje to tak żeby nieść pomoc jeżom - owszem, ale żeby czasem za bardzo się tym nie zmęczyć.

Kubek 

Wysłany: 2009-11-15, 13:07   

Cytat:
Ludzie się kłóca, jeże będą biedne...

Nic nie mówię, ale myślę, że ktoś mówi prawdę...

K.Pudzynska 

Wysłany: 2009-11-16, 14:22   

zoomaniak napisał/a:
Witam Pani Katarzyno,

Skoro tak zaciekle broni pan pana Kuziomskiego, proszę do mnie zadzwonić lub chociaż puścić sygnał, wysłać smsa -oddzwonię. Jedyne o co proszę to pół minuty rozmowy. Wtedy dopiero będę wiedziała, że nie rozmawiam z panem Kuziomskim. W końcu jego głos znam doskonale! Pana głosu nie...
Podałam w mailu telefon prosząc o kontakt... I odpowiadając na maila: tak -widzę przeszkodę i wolę kontakt telefoniczny.
Jeśli otrzymam odpowiedz na tym forum albo kolejnego maila zamiast telefonu -będzie to dla mnie dowód, iż jest pan nikim innym jak panem Kuziomskim.

ps: Bardzo wiarygodny ten artykuł w przekroju... pomylili moje nazwisko, nazwisko prezesa... Bardzo wiarygodna musi być też ała reszta. Pani z przekroju dzwoniła do mnie raz. I trochę przekręciła to co powiedziałam :-) No ale takie prawa mediów, dziennikarstwa... upiększyć i uwypuklić.

ps2: skoro dobra komunikacja miejska jest lepsza niż samochód... to więcej chyba nie muszę komentować...

Odpowiedz do tematu