TVP1
12.40 Zadziwiające życie bezkręgowców Animal Planet
15.00 Mowa wilków
16.00 W poszukiwaniu wilków
17.00 Wszystko o kotach
18.00 Słonica Echo
18.30 Dzikie życie w Shamwari
20.00 Dzika natura
21.00 Na ratunek przyrodzie
Wysłany: 2006-09-30, 12:50 jak zostać ornitologiem?
Piszę pracę w szkole na temat ornitologii. Muszę dowiedzieć się jakie są dziedziny związane z tą nauką, jak zostać ornitologiem, na jakie studia trzeba iść, jak dokładnie wygląda praca ornitologa, muszę też przeprowadzić wywiad z ornitologiem lub z kimś innym,który zajmuje się ptakami (najlepiej z okolic Szczecina).
Jeżeli ktoś coś wie byłaby wdzięczna za pomoc.
Ciesze się, że trafiłaś na forum Postaram sie pomóc dzisiaj wieczorem lub jutro rano napisze na ten temat
a tymaczasem polecam Ci do przeczytania artykuł A. Węgrzynowicza Ścieżka ornitologa
Serdecznie pozdrawiam
_________________ Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś.
Antoine de Saint-Exupéry
No więc tak. Jak narazie mogę Ci powiedzieć tak. Ornitologia dzieli się na "rzędy", a rzędy na "podrzędy". Chodzi mniej więcej oto:
przykład:
ORNITOLOGIA DRAPIEŻNE SOKOŁOWATE KOBUZ
dział (np. drapieżne) ma swoją nazwę właściwą w łacinie: falconiformes
są inne nazwy ale budowane są według schematu: przedrostek zmienny np. Columbi(gołębiowe) i reszta nie zmienna: czyli formes tzn. formy. więc tłumacząc na polski Columbiformes to gołębiowe
inne nazwy mają inne przerostki ale resztę nie zmienną np. cuculiformes (kukułkowate), Strigiformes(sowy) itp
TO BYŁY RZĘDY.
a po rzędach są podrzędy. też według schematu: przedrostek zmienny np. tytoni (płomykowki) i nie zmienny DAE
więc łącząc wygląda to tak TYTONIDAE
inaczej... wejdź na tą stronę i tak tam masz na pododatek konkretne ptaki...
tyle że tak np. 1899 to rocznik a to co Ci pokaże pogrubione Phasianus versicolor Vieillot, 1825 bażant pstry -
to facet który go "odnalazł a nie jego nazwa łacińska
Mam 15 lat, przede mną liceum. Jednak zastanawiam się już trochę nad wyborem drogi życiowej . Pytam na pół z ciekawości: gdzie i jak studiuje się ornitologię?
hmm... ja również mam pytanie ostatnio zainteresowałam się ornitologią. Chciałabym się zapytać jak to zrobic?:D Jakie książki można przestudiować aby się dowiedzieć czegoś wiecej o tej dziedzinie? Czy są jakieś ciekawe warsztaty na których można się dowiedzieć czegoś wiecej? nabyć jakiegoś doświadczenia?:) z góry dziekuje ze udzielenie informacji:)
gosia_87, a napisz nam cos o sobie:
gdzie mieszkasz, w jakiej jesteś szkole, ile masz lat - 87 to rocznik?
wtedy będzie można coś Ci konkretnego napisać
_________________ Życzliwość jest przyjemna Władysław Bartoszewski
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Administracja
Forum Klub Ciconia nie ponosi odpowiedzialności
za treści umieszczane przez użytkowników.Pytania, sugestie, problemy lub zgłaszanie błędów prosze przesyłać na adres: klubciconia@interia.pl