Logo Klub Ciconia
FAQSzukajUżytkownicyGrupyRejestracjaZalogujAlbumDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Skowronek polny (rolak) (Alauda arvensis)
Autor Wiadomość
Kubek 

Posty: 8240
Skąd: z Wyżyny ;)
Wysłany: 2008-06-07, 19:32   Skowronek polny (rolak) (Alauda arvensis)

.
Skowronek polny (rolak) (Alauda arvensis) - mały ptak z rodziny skowronków, zamieszkujący Eurazję i Afrykę Północną. Populacje zachodnie osiadłe, wschodnie wędrują zimą bardziej na południe, zwykle kilkaset kilometrów. Przeloty II-V i IX-XI. Zimują w basenie Morza Śródziemnego. Introdukowany w Kanadzie, Australii i Nowej Zelandii. W Polsce bardzo liczny ptak lęgowy. Corocznie odnotowuje się zimowanie stad do kilkudziesięciu osobników, zwłaszcza na Dolnym Śląsku i w Wielkopolsce.

Wygląd zewnętrzny
Sylwetka wysmukła. Obie płci ubarwione jednakowo. Na głowie krótki, ledwo widoczny czubek. Upierzenie szaroziemiste z intensywnym, ciemniejszym kreskowaniem stanowiącym doskonałą barwę maskującą. Brwi i obramowanie policzków o nieco jaśniejszym odcieniu. Spód brudnobiały, na piersi brązowo kreskowany, niżej jednolity. Skrzydła trójkątne, lotki mają jasne końcówki. W locie wyraźnie widoczna biel skrajnych sterówek. Nogi jasnoróżowe z długim tylnym pazurem.

Rozmiary
długość ciała ok. 17-19 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 30-35 cm, długość skrzydła: samiec ok. 105-115 mm, samica ok. 95-105 mm

Waga
samiec ok. 30-45 g, samica ok. 25-38 g

Głos
Wabi krótkim, płynnym "prrit". Śpiewa przede wszystkim w długim locie tokowym, rzadziej siedząc na ziemi - zdarza się to przy silnym wietrze, ale spłoszony wylatuje natychmiast z głośnym śpiewem w powietrze. Śpiew jest potoczysty, perlisty, złożony z szybkich, wysokich, świergocących treli. Może zawierać naśladownictwa głosów innych ptaków. Najczęściej samiec podrywa się milcząco z ziemi, po jakimś czasie na wysokości 10-20 m zaczyna śpiewać, następnie nie przerywając śpiewu wznosi się prawie pionowo, spiralnie, z szybkimi uderzeniami skrzydeł, na znaczną wysokość (100-200 m) i tam zawisa w jednym punkcie. Po kilku-kilkunastu minutach rozpościera skrzydła i powoli powraca spiralnym lotem ślizgowym na ziemię. Na wysokości 10-20 m przestaje śpiewać, składa skrzydła i szybko opada w dół, przed samą ziemią wyhamowując przez rozłożenie skrzydeł i ogona. Skowronki śpiewają przez cały dzień - zaczynają jeszcze przed wschodem słońca, a kończą po jego zachodzie. Ich śpiew można usłyszeć zaraz po przylocie z zimowisk (nawet w końcu lutego), a następnie przez całą porę toków i gniazdowania. Tylko podczas mgły milkną na pewien czas, podobnie jak w sierpniu i we wrześniu, w okresie pierzenia.

Zachowanie
W porze lęgowej broni terytorium, poza tym ptak towarzyski. Wędruje zwykle w dużych stadach, nawet do 1000 osobników.

Długość życia
Średnio 3 lata, maksymalny odnotowany wiek - 10 lat.

Środowisko
Skowronek preferuje krajobraz rolniczy - pola uprawne, otwarte, porośnięte trawą pastwiska, łąki o umiarkowanej wilgotności. Mniej licznie występuje na torfowiskach i otwartych terenach ruderalnych. Ponadto zamieszkuje tundrę. Szczególnie dobre warunki znajduje nad morzami, gdzie na ekstensywnie wykorzystywanych łąkach i pastwiskach, na których pasa się owce, znajduje dość miejsca na gniazda. Potrafi się też dostosować do dość ubogich moczarów na nizinach wewnątrz lądu.

Pożywienie
Głównie owady, pająki i dżdżownice, jesienią uzupełnione o nasiona traw i zbóż (głównie pszenicy) oraz zielone części roślin.

Lęgi
W ciągu roku wyprowadza jeden lub dwa, a nawet trzy lęgi: pierwszy w kwietniu, a ewentualne kolejne aż do sierpnia.

Zachowania godowe
Samiec nieustannie śpiewa w locie tokowym, wznosząc się wysoko w górę. Śpiewem utrzymuje też inne samce w odpowiedniej odległości od swego terytorium. Kontynuuje śpiew również wówczas, gdy samica buduje już gniazdo i wysiaduje jaja.

Gniazdo
Samica buduje gniazdo bezpośrednio na ziemi, pośród niezbyt gęstej roślinności zielnej, w płytkim dołku wyściełanym źdźbłami traw i korzonków. Gniazdo jest dobrze ukryte. Najczęściej przylatujący skowronek nie ląduje w jego pobliżu, lecz gdzieś dalej i dochodzi do niego pieszo.

Jaja i wysiadywanie
W zniesieniu 3-5 jaj o średnich wymiarach 23x16 mm, o zróżnicowanym tle od białoszarego po białobrązowe z licznymi, szarobrązowymi plamkami. Średnia wielkość lęgu jest większa na wschodzie niż na zachodzie. Jaja są wysiadywane przez 11-14 dni wyłącznie przez samicę.

Pisklęta
Pisklęta opuszczają gniazdo po 8-10 dniach, ale przez pewnie czas są jeszcze uzależnione od pokarmu przynoszonego przez oboje rodziców. Młode ukryte w pobliżu gniazda oczekują, aż powrócą oni z pożywieniem. Pisklęta stają się lotne w wieku ok. 3 tygodni. Dojrzałość płciową osiągają w 1. roku życia.

Status i ochrona
Objęty ochroną gatunkową ścisłą.

W ostatnich latach przynajmniej na zachodzie Polski liczebność skowronków spada. Przyczyną może być zarówno intensyfikacja rolnictwa (wprowadzanie maszyn, nawozów sztucznych i trujących oprysków), jak i zaprzestanie użytkowania, np. na Pomorzu, Mazurach i Dolnym Śląsku.

Ciekawostki
Skowronek niegdyś był hodowany w domach i zjadany. Aż do początku dwudziestego wieku skowronki jadano także w Polsce i sąsiednich krajach. W Europie Środkowej jest to obecnie zabronione, ale w niektórych krajach południowej Europy nadal poluje się na skowronki.

Opis zaczerpnięto z Wikipedii
 
 
Kubek 

Posty: 8240
Skąd: z Wyżyny ;)
Wysłany: 2008-06-07, 19:33   

Głos skowronka
 
 
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2008-06-07, 20:05   

Skowronek



 
 
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2008-06-07, 20:06   

Skowronek w locie



 
 
Acci 
Dreptak bagienny


Posty: 5521
Skąd: Gierałcice(Opolskie)
Wysłany: 2008-06-08, 08:44   

Skowronek w locie


 
 
Parus 


Posty: 1215
Skąd: Białystok
Wysłany: 2008-07-08, 15:50   

Skowronek wiosną

 
 
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2008-07-19, 08:29   

Skowronek polny (zd.Joltom,wstawione za jego zgodą)



 
 
Kubek 

Posty: 8240
Skąd: z Wyżyny ;)
Wysłany: 2008-07-25, 10:12   

Skowronek nigdy nie ląduje bezpośrednio przy samym gnieździe. Byłoby to nazbyt widoczne i drapieżniki mogłyby bez trudu je odnaleźć. Siada więc około 20 metrów dalej i ostrożnie, skulony, zbliża się do gniazda pieszo, idąc zygzakami. Młode skowronki opuszczają gniazdo już po kilku dniach od chwili wylęgu. Zagrożone przyciskają się do ziemi, stając się dzięki temu prawie niewidoczne.

Źródło:
"Mój pierwszy przewodnik, jaki to ptak" Holger Haag
 
 
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2009-05-19, 08:35   

Skowronek

 
 
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2009-06-13, 06:19   

Skowronek polny zdj.BARBARA (wstawione za jej zgodą)

 
 
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2009-10-20, 13:26   

Skowronek polny zdj.BARBARA

 
 
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2010-12-15, 18:16   

Skowronek na śniegu zdj.BARBARA

 
 
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2011-03-09, 14:46   

Stado skowronków zdj.BARBARA

 
 
Kamil 


Posty: 1313
Skąd: podlaskie/SGGW
Wysłany: 2011-03-15, 18:34   

 
 
Acci 
Dreptak bagienny


Posty: 5521
Skąd: Gierałcice(Opolskie)
Wysłany: 2011-06-19, 07:53   

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group (Statystyka)
FajneMedia.plMEGAzeta.plCyfraNetEcho24Kropka24Magnes24NaOsi24Sedno24
OneriaOfertesEventesEchoDzielnicyInterEgoWartoo