Logo Klub Ciconia
FAQSzukajUżytkownicyGrupyRejestracjaZalogujAlbumDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Puchacz (Bubo bubo)
Autor Wiadomość
Kubek 

Posty: 8240
Skąd: z Wyżyny ;)
Wysłany: 2008-06-08, 07:22   Puchacz (Bubo bubo)

.
Puchacz (Bubo bubo) - duża sowa z rodziny puszczykowatych. Występuje wyspowo w południowej, środkowej i północnej Europie, północnej Afryce oraz Azji.

W Polsce skrajnie nieliczny ptak lęgowy (ok. 270 par). Główne obszary występowania to góry na południu kraju, Pomorze i północna Wielkopolska, puszcze w północno-wschodniej Polsce oraz Pojezierze Łęczyńsko-Włodawskie.

Wygląd zewnętrzny
Największa europejska sowa. Upierzenie nieco podobne do uszatki, ale jest zdecydowana różnica w wielkości. Obie płci ubarwione jednakowo, ale samice są większe. Sylwetka masywna, z dużą okrągłą głową, szerokimi zaokrąglonymi skrzydłami i krótkim ogonem. Na głowie charakterystyczne "uszy" o dł. 8 cm utworzone z piór, zwykle położone poziomo, a stawiane gdy ptak jest zaniepokojony. Szlara słabo zaznaczona, wokół dzioba jasne pióra. Duże, pomarańczowe oczy. Upierzenie w różnych odcieniach brązu, na wierzchu ciała z ciemnym wzorem przypominającym korę, a od spodu bardziej żółtawe z ciemnym podłużnym kreskowaniem. Na piersi plamy są intensywniejsze, przypominają kształtem krople. Spód skrzydeł jaśniejszy od reszty upierzenia. Lotki pierwszorzędowe rdzawobrązowe, ciemno prążkowane, co jest widoczne w locie. Nogi i stopy opierzone. Młode podobne do dorosłych; po opuszczeniu gniazda mają pióra poprzerastane resztkami puchu, a później ich upierzenie staje się nieco ciemniejsze.

Rozmiary
dł. ciała ok. 60-78 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 155-180 cm

Waga
waga ok. 2-4 kg

Głos
Samiec odzywa się najintensywniej w porach wieczornych lub o zmroku. Jest to przerywane co 8-12 sekund, bardzo donośne (słyszane nawet do 5 km) "pu-hu" lub "PHUoo". Samica odpowiada tym samym, lecz o oktawę wyższym i ochrypłym głosem. Okrzyki alarmowe są ostre, szczekliwe. Zaniepokojone kłapią też dziobem. Puchacze odzywają się praktycznie przez cały rok, najintensywniej jesienią (IX-X) oraz zimą przed złożeniem jaj (I-II).

Zachowanie
Aktywny o zmierzchu i świcie oraz w nocy. Gdy nie poluje, siada na eksponowanych punktach. W dzień przesiaduje na półce skalnej albo na grubej gałęzi w koronie drzewa, przy pniu. W locie dość szybko, płytko i sztywno uderza skrzydłami. Lot nieco chwiejny, potrafi robić nagłe zwroty. Osiadły; jedynie niedojrzałe ptaki w pierwszym roku życia koczują, poszukując własnego terytorium, a osobniki z gór mogą schodzić w niższe partie. Bardzo wrażliwy na niepokojenie, spłoszony z gniazda może porzucić lęg.

Długość życia
Na wolności puchacz dożywa maksymalnie 20 lat, w niewoli nawet do 60[1].

Środowisko
Stare, zwarte, rozległe lasy (częściej iglaste) w pobliżu bagien i jezior lub innych otwartych przestrzeni. Występuje również w górach, gdzie wybiera skaliste wąwozy i urwiska. Na południu zamieszkuje też obszary pustynne. Terytorium lęgowe ma promień ok. 2-4 km, zimą więcej. Potrzebuje ustronnego miejsca na założenie gniazda, gdzie nie będzie niepokojony, oraz otwartej przestrzeni i luźnych zadrzewień, gdzie będzie mógł polować.

Pożywienie
Ptaki i ssaki wielkości od wróbla i myszy, aż po cietrzewia czy zająca, jednakże nie gardzi też dużymi chrząszczami i żabami. Potrafi upolować młode lisy i sarny, inne sowy, myszołowy, a nawet jastrzębia. Lokalnie może być wyspecjalizowany w chwytaniu jednego rodzaju ofiar, np. karczowników w Szwecji, dzikich królików w Prowansji, jeży w niektórych rejonach Niemiec[2]. Poluje z zasiadki lub z niskiego lotu nad ziemią. Nadmiar ofiar składuje w pobliżu gniazda, między korzeniami drzew lub skałami.

Wypluwki są bardzo duże, o średnich wymiarach 70x35 mm. Mają zbitą konsystencję i szary lub jasnobrązowy kolor. Zawierają przede wszystkim czaszki drobnych ssaków, a także kości, pióra i dzioby ptasie oraz kolce jeży.

Lęgi
Wyprowadza jeden lęg w roku. Moment złożenia jaj przypada od lutego do początku kwietnia. Część par może w danym roku w ogóle nie przystępować do lęgu. Pary pozostają razem przez całe życia.

Gniazdo
Na nizinach gniazdo znajduje się na drzewie (częściej iglastym), w rozwidleniu konarów w środkowej części korony, albo też na ziemi (u nasady pnia, na kępie w olsie, pod wykrotem). Najczęściej zajmuje opuszczone gniazda dużych ptaków jak myszołów czy bocian czarny. W górach gnieździ się na półkach i w załomach skał. Rzadziej gniazduje w dużych dziuplach. W obrębie terytorium puchacz ma kilka miejsc gniazdowych, z których korzysta na zmianę. Gniazdo ma postać płytkiego dołka, wypełnionego suchą trawą, mchem lub gałęziami, który z czasem zapełnia się wypluwkami oraz sierścią i piórami ofiar.

Jaja i wysiadywanie
W zniesieniu przeważnie 2-3 jaja, niemal kuliste, równobiegunowe, białe ze słabym połyskiem. Skorupka chropowata, gruba, często z wapiennymi gruzełkami. Średnie wymiary 60x49 mm. Jaja są składane w odstępach 2-3 dniowych i wysiadywane od złożenia pierwszego jaja przez ok. 32-35 dni.

Pisklęta
Pisklęta klują się niejednocześnie, w związku z tym jest między nimi różnica wielkości. Na początku są ślepe, po 4 dniach otwierają oczy, a w 3. tygodniu życia znika mleczna poświata pokrywająca oczy. Wtedy też młode zaczynają samodzielnie pobierać pokarm. Opuszczają gniazdo po ok. 35 dniach, nie będąc jeszcze lotne. W 7. tygodniu życia potrafią już latać. Dojrzałość płciową uzyskują w 2-3. roku życia.

Status i ochrona
Gatunek nie jest globalnie zagrożony wg danych IUCN (status LC - least concern). Populacja puchaczy zmniejsza się jednak i w niektórych krajach Europy jest to ptak ginący lub w ogóle niespotykany. Głównymi zagrożeniami są:

* zakłócenia na obszarach lęgowisk, na które ten ptak jest szczególnie wrażliwy i może nawet całkowicie porzucić lęg. Mogą one być spowodowane aktywnością człowieka (turystyka, wspinaczka skałkowa, sporty) lub gospodarką leśną.
* kolizje z pojazdami i przewodami wysokiego napięcia
* intensyfikacja rolnictwa, która niekorzystnie wpływa na tereny łowieckie puchacza.

W Polsce objęty ochroną gatunkową ścisłą. Wg rozporządzenia Ministra Środowiska[3] wymaga ochrony czynnej. Wokół gniazd puchaczy obowiązuje strefa ochronna: przez cały rok w promieniu do 200 m, a okresowo (od 1 stycznia do 31 lipca) - w promieniu do 500 m od gniazda.

Również w innych krajach prowadzi się działania ochronne lub reintrodukcję. Niezbędna jest dalsza ochrona, głównie terenów lęgowych. Wśród możliwych metod ochrony można wymienić:

* tworzenie stref ochronnych wokół gniazd
* budowanie sztucznych gniazd i platform, oczyszczanie zarośniętych, opuszczonych gniazd, zabezpieczanie kęp w olsach - tam gdzie problemem może być brak naturalnych miejsc gniazdowych lub gdzie są one narażone na plądrowanie przez naziemne drapieżniki
* ograniczanie penetracji ludzkiej w sezonie lęgowym puchaczy (od stycznia do końca lipca).

Podgatunki

Wyróżnia się 16 podgatunków [4], zamieszkujących odpowiednio:

* B. b. bubo - większość Europy
* B. b. hispanus - Płw. Iberyjski
* B. b. interpositus - Ukraina, Kaukaz
* B. b. sibiricus - Ural
* B. b. ruthenus - wschodnia Europa
* B. b. turcomanus - środkowa Azja
* B. b. nikolskii - Bliski Wschód
* B. b. auspicabilis -
* B. b. borissowi - wschodnia Rosja i Japonia
* B. b. hemachalana - środkowa Azja
* B. b. jakutensis - wschodnia Rosja
* B. b. kiautschensis - Daleki Wschód
* B. b. tarimensis - Chiny i Mongolia
* B. b. yenisseensis - Chiny, Mongolia i Rosja
* B. b. tibetanus - Tybet
* B. b. ussuriensis - Chiny, Mongolia i Rosja

Niektórzy systematycy uznają puchacza indyjskiego (Bubo bengalensis) za podgatunek puchacza.

Opis zaczerpnięto z Wikipedii

:idea: Wg Czerwonej listy gatunków ginących i zagrożonych w Polsce gatunek ten zaliczony jest do kategorii BLISKIE ZAGROŻENIA / NEAR THREATENED (NT)
 
 
Kubek 

Posty: 8240
Skąd: z Wyżyny ;)
Wysłany: 2008-06-08, 07:23   

Głos puchacza
 
 
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2008-06-17, 16:21   

Puchacz w ZOO

 
 
ZaP 

Posty: 148
Skąd: z nienacka
Wysłany: 2008-07-01, 08:49   

Puchacz - samica - pierwsze pioro




 
 
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2009-08-12, 08:19   

Puchacz samiec(ptak sokolniczy)





 
 
Acci 
Dreptak bagienny


Posty: 5521
Skąd: Gierałcice(Opolskie)
Wysłany: 2009-08-18, 16:09   

Puchacz (Opolski Ogród Zoologiczny)


 
 
Lamika 


Posty: 19293
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-09, 22:57   

Puchacz z pokazu sokolniczego


 
 
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2011-06-22, 10:33   

Młode puchacze z warszawskiego zoo





 
 
Łukasz K 
banbig

Posty: 46
Skąd: Centrum
Wysłany: 2012-07-18, 13:42   

Puchacz

pu.JPG
Pobierz Plik ściągnięto 461 raz(y) 168,06 KB

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group (Statystyka)
FajneMedia.plMEGAzeta.plCyfraNetEcho24Kropka24Magnes24NaOsi24Sedno24
OneriaOfertesEventesEchoDzielnicyInterEgoWartoo