Logo Klub Ciconia
FAQSzukajUżytkownicyGrupyRejestracjaZalogujAlbumDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Puszczyk (Strix aluco)
Autor Wiadomość
Kubek 

Posty: 8240
Skąd: z Wyżyny ;)
Wysłany: 2008-06-10, 06:08   Puszczyk (Strix aluco)

.
Puszczyk (Strix aluco) – najliczniejsza i najczęściej spotykana sowa Europy. Zamieszkuje cały kontynent, na wschodzie aż po Iran i zachodnią Syberię. Nie obserwuje się puszczyków jedynie w Irlandii, na Islandii, na dalekiej północy Rosji, Skandynawii i Szkocji oraz na niektórych wyspach Morza Śródziemnego. Występuje również w północnej Afryce (Maroko, Tunezja, Algieria) i w Azji (północno-zachodnie Indie, Himalaje, południowe Chiny, Korea i Tajwan).

Wygląd zewnętrzny
Sowa średniej wielkości, krępej budowy ciała. Ubarwienie bardzo zmienne, występuje w dwóch podstawowych odmianach kolorystycznych: szarej i brązowej, możliwe są też barwy pośrednie (rdzawe, szarobrunatne itp.). Na głowie brak tak charakterystycznych "uszu" jak u sowy uszatej.

U odmiany brązowej grzbiet jest brązowy, prążkowany i cętkowany na ciemno- i jasnobrązowo, przez barkówki biegnie biały pas. Szlara jednobarwna, rdzawa, obwiedziona ciemnobrązową cienką linią, z jasnymi brwiami i wewnętrznymi obwódkami oczu. Dziób bladooliwkowy, oczy bardzo duże o czarnych tęczówkach. Spód ciała jasnopłowy. Skrzydła szerokie i zaokrąglone, podobnie jak grzbiet kreskowane i cętkowane. Na lotkach ciemne poprzeczne paski. Nogi opierzone, jasnopłowe.

Odmiana szara ma podobny rysunek, tyle że zamiast brązów występują szarości.

Młode wyglądają podobnie, jednak kreskowanie jest delikatniejsze, a całe upierzenie bardziej puszyste.

Rozmiary
dł. ciała: samce ok. 41-43 cm, samice ok. 43–46 cm
rozpiętość skrzydeł: samce ok. 90-95 cm, samice ok. 95–105 cm

Waga
samce ok. 450 g, samice ok. 550 g

Głos
Typowy głos samca to dobrze znane (np. z horrorów) sowie pohukiwanie (długie „huuu”, krótka przerwa, kilka urwanych, przyciszonych dźwięków „hu” i na sam koniec znów przeciągłe, dźwięczne „huuu”). Spełnia funkcję głosu terytorialnego, wabiącego podczas zalotów oraz kontaktowego przy przynoszeniu jedzenia dla samicy. Czasami również samica odzywa się takim pohukiwaniem, jednak bardziej ochryple i zawodząco, a frazy nie są tak wyraźne.

Typowy głos kontaktowy samicy to „kjuwik” (właśnie od tego głosu pochodzi ludowa nazwa puszczyka w niektórych regionach Polski – „kuwik”). Zdarzyć się może jednak, że takim głosem odezwie się też samiec. Na wiosnę można usłyszeć duet – pohukiwanie samca jednocześnie z „kjuwikiem” samicy.

Głos kontaktowy młodych puszczyków to zgrzytliwy pisk w odstępach co kilka sekund. W ten sposób młode komunikują swoje położenie rodzicom wracającym z pożywieniem.

Zachowanie
Prowadzi nocny tryb życia, przebywa najczęściej samotnie. Ptak osiadły, pozostaje w swoim terytorium przez cały rok. Jak wszystkie sowy, lata bezszelestnie, dzięki specjalnej strukturze lotek i ich ułożeniu w skrzydle.

Środowisko
Widne lasy liściaste i mieszane, zadrzewienia śródpolne, a także parki i ogrody w bezpośrednim sąsiedztwie człowieka; zwłaszcza tam, gdzie rosną stare, dziuplaste drzewa, a w okolicach są pola i łąki. Najpospolitsza sowa w Polsce, liczna także w miastach, np. we Wrocławiu w 2001 roku zajętych było 90-98 terytoriów. W Warszawie liczebność puszczyka szacuje się na 40-60 par (wg badań P. Jabłońskiego, 1991).

Pożywienie
Puszczyki polują głównie na myszy, szczury, ryjówki, nornice, krety i inne gryzonie, ale także dżdżownice, owady (zwłaszcza chrząszcze), ptaki, żaby, ryby, jaszczurki, mięczaki i skorupiaki.

Puszczyk jest aktywny przez całą noc, od zmierzchu do świtu. Poluje zwykle z zasiadki, obserwując i nasłuchując. Gdy odkryje ruch ofiary w trawie, spada na nią, a w momencie uderzenia rozpościera skrzydła pokrywając ją. Ofiara zwykle jest natychmiast zabijana uderzeniem silnych szponów, czasami również mocnym ciosem dzioba w podstawę czaszki.

Niekiedy obserwowano również polowanie w locie – puszczyk uderzeniami skrzydeł wypłaszał ptaki z krzewu na którym nocowały, i tak chwytał ofiary. Puszczyki polują też na ptaki nocujące na gałęzi, a także wyciągają pisklęta z gniazd kosów, słonek, gołębi itp.

Wypluwki mają zwykle ok. 30 – 70 mm długości i 18 – 26 mm szerokości, luźną strukturę i kolor czarny (świeże) lub szary (wysuszone).

Lęgi
Jaja składane są zazwyczaj w połowie marca; w miastach lęgi odbywają się wcześniej, bo już w końcu stycznia i w lutym.

Zachowania godowe
Pierwsze walki o terytorium zaczynają się już w październiku – listopadzie; wtedy ustalane są jego granice i miejsca gniazdowania. Wielkość terytorium zależy od rodzaju terenu oraz dostępności pożywienia; puszczyk aktywnie go broni - głosem lub podlatując i strasząc intruzów. Odgania od gniazda również drapieżne ssaki, takie jak koty, lisy i psy. Często przesiaduje przed swoją dziuplą.

Zimą (od grudnia do lutego) odbywają się zaloty: samiec przynosi samicy jedzenie, stroszy upierzenie, kołysze się na wszystkie strony, czasem przesuwając się bokiem po gałęzi w tę i z powrotem, macha skrzydłami, a przy tym mruczy, skrzeczy i kłapie dziobem. Samica również się puszy i potrząsa piórami.

Gniazdo
Puszczyki gnieżdżą się w dziuplach na wysokości do 10 m, opuszczonych gniazdach wron, srok, krogulców lub myszołowów. Zdarzają się gniazda na poddaszach i w kominach starych domów. Wykorzystują również skrzynki lęgowe wieszane przez człowieka.

Jaja
Liczba jaj waha się od 2 do 6, choć może być też tylko jedno. Jaja są różnobiegunowe, owalne (prawie kuliste), białe, o średnich wymiarach 48 x 39 mm. Składane są w odstępach 48-godzinnych.

Wysiadywanie
Jaja są wysiadywane wyłącznie przez samicę przez ok. 28-30 dni.

Pisklęta
Kiedy młode się wyklują, samiec karmi je oraz samicę. Samica zaczyna opuszczać gniazdo, by polować, gdy młode mają 6-7 dni. Pierzenie następuje po 28 – 37 dniach, wtedy pisklęta są już zdolne do lotu, ale jeszcze nie potrafią polować. Młode puszczyki są zależne od jedzenia przynoszonego przez rodziców przez nawet trzy miesiące od momentu opuszczenia gniazda.

Status i ochrona

Objęty ochroną gatunkową ścisłą. Wymaga ochrony poprzez zachowywanie starych dziuplastych drzew, jak też poprzez wywieszanie budek lęgowych. Skrzynki takie mają wymiary dna 25x25 cm oraz duży otwór wlotowy o średnicy 15 cm umieszczony na wysokości 50 cm od dna.

Podgatunki
Wyróżnia się 10 podgatunków, zamieszkujących odpowiednio:

* S. aluco aluco – kontynent europejski aż po Ural oraz Sycylia
* S. aluco mauritanica – północno-zachodnia Afryka. Występuje tam wyłącznie ubarwienie ciemnoszarobrunatne.
* S. aluco sylvatica – Wielka Brytania, południowa i zachodnia Francja, Półwysep Iberyjski
* S. aluco siberiae – zachodnia część Syberii i Ural. Występuje tam wyłącznie ubarwienie jasnoszare.
* S. aluco willkonskii – Kaukaz i północny Iran
* S. aluco sancti-nicolai – Irak i południowo-zachodni Iran
* S. aluco harmsi – Turkiestan
* S. aluco bidulphi – północno-zachodnie Indie, Pakistan
* S. aluco nivicola – Himalaje od Nepalu po Assam oraz od północnej Birmy do Tajlandii i południowych Chin, a także Tajwan
* S. aluco ma – Korea i północno-wschodnie Chiny.

Opis zaczerpnięto z Wikipedii
 
 
Kubek 

Posty: 8240
Skąd: z Wyżyny ;)
Wysłany: 2008-06-10, 06:09   

Głos puszczyka
 
 
Acci 
Dreptak bagienny


Posty: 5521
Skąd: Gierałcice(Opolskie)
Wysłany: 2008-06-10, 09:27   

Puszczyk (odmiana rdzawa)




 
 
Kubek 

Posty: 8240
Skąd: z Wyżyny ;)
Wysłany: 2008-06-10, 09:44   

Pióra puszczyka

 
 
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2008-06-11, 16:35   

Puszczyki w azylu dla ptaków

 
 
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2008-06-11, 16:37   

Puszczyk odmiany białej w azylu dla ptaków

 
 
Parus 


Posty: 1215
Skąd: Białystok
Wysłany: 2008-07-01, 10:17   

Skrzydło puszczyka odmiany rdzawej, ptak złapany w w ramach Akcji Siemianówka.

 
 
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2009-04-26, 10:53   

Młody puszczyk





 
 
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2009-04-26, 10:57   

Dorosły samiec





 
 
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2009-06-12, 21:13   

Puszczyk odmiany rdzawej zdj.BARBARA (wstawione za jej zgodą)



Puszczyk odmiany brązowej zdj.BARBARA

 
 
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2009-06-12, 21:14   

Młode puszczyki zdj.BARBARA (wstawione za jej zgodą)





 
 
pitta 

Posty: 1516
Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2010-04-23, 20:13   

Puszczyk




 
 
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2010-05-10, 12:53   

Puszczyki zdj.BARBARA



 
 
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2011-05-14, 20:54   

Puszczyki zdj.BARBARA

 
 
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2011-05-25, 14:06   

Puszczyk zdj.BARBARA

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group (Statystyka)
FajneMedia.plMEGAzeta.plCyfraNetEcho24Kropka24Magnes24NaOsi24Sedno24
OneriaOfertesEventesEchoDzielnicyInterEgoWartoo