TVP1
12.40 Zadziwiające życie bezkręgowców Animal Planet
15.00 Mowa wilków
16.00 W poszukiwaniu wilków
17.00 Wszystko o kotach
18.00 Słonica Echo
18.30 Dzikie życie w Shamwari
20.00 Dzika natura
21.00 Na ratunek przyrodzie
.
Szczygieł (Carduelis carduelis) - mały ptak z rodziny łuszczaków zamieszkujący Europę i większość Azji. Częściowo osiadły. W Polsce średnio liczny ptak lęgowy.
Cechy gatunku
Mniejszy od wróbla.
Najbardziej charakterystyczną cechą jest karminowoczerwona "twarz", kontrastująca z czarnym wierzchem głowy i pręgą za uszami oraz z białymi policzkami. Upierzenie na grzbiecie brązowe, pierś biała z niewyraźną brązową przepaską, brzuch i kuper białe. Rozwidlony ogon czarny, skrzydła również czarne z żółtą pręgą. Młode ptaki brązowoszare, kreskowane, jedynie skrzydła podobnie jak u dorosłych czarne z żółtym pasem. Różnica między płciami w ubarwieniu. U samca czerwona maska nad okiem dotyka i czasami przekracza oko pod skrzydłem czarne ubarwienie. U samicy maska kończy się w połowie i jest z koloru ciemnopomarańczowego, głowa jest bardziej okrągła niż u samca, a pod skrzydłem kolor jest brunatny do szaro-zielonego.
Wymiary średnie
dł. ciała ok. 12 cm
rozpiętość skrzydeł ok. 23 cm
waga ok. 16 g
Biotop
Wszelkie zadrzewienia typu parkowego, obrzeża lasów liściastych i mieszanych, często sady i ogrody.
Gniazdo
Na końcu długiej, bocznej gałęzi drzewa liściastego, wyjątkowo sosny, na wysokości od 3 do 6 m.
Jaja
Lęgi od połowy kwietnia do początków lipca. Składa 4-6 różnobiegunowych jaj, o wyraźnie zaostrzonym wąskim biegunie, o średnich wymiarach 17x13 mm.
Wysiadywanie
Tylko samica przez okres 13-14 dni. Pisklęta wylatują z gniazda po 13-15 dniach.
Pożywienie
Głównie nasiona chwastów, ale również drobne owady i nasiona drzew.
"Gniazdo ściele przeważnie samica, a samiec dostarcza materiał. Jest ono uwite bardzo misternie z delikatnych źdźbeł, mchu, porostów, kory brzozowej i przetykane przędzą gąsienic i pająków, a wewnątrz wysłane delikatnym włosiem i watą główek ostu. Gniazdo szczygła ma kształt głębokiej półkuli i należy do najładniejszych gniazd w ogóle. Bardzo trudno je znaleźć, dlatego że również z dołu jest zupelnie przysłoniete zielenią i prawie niewidoczne. Poza tym nie wiadomo, gdzie je szukać, bo może znajdować się na małym drzewku owocowym, na końcu wysokiej gałęzi kasztanowca lub też na wierzchołku jesionu."
[J. Sokołowski, "Ptaki ziem polskich" t.1., s, 113]
Gniazdo z mojego zdjęcia znajduje sie przy końcu gałęzi jesionu i są w nim obecnie pisklęta. Odkryłam je dzięki temu, że zaobserwowałam dorosłe ptaki przylatujace do gniazda z pokarmem.
Zdjęcia z 15.06.2008.
Obserwując żerujące stadko szczygłów zauważymy, że nie wszystkie naraz jedzą nasiona. Przynajmniej jeden ptak trzyma straż, pilnie bacząc, czy nie zbliża się wróg, np. jastrząb. Pozwala to pozostałym szczygłom spokojnie konsumować posiłek. Oczywiście wartownicy zmieniają się regularnie, tak by wszystkie ptaki mogły najeść się do syta.
Źródło:
"Mój pierwszy przewodnik, jaki to ptak" Holger Haag
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Administracja
Forum Klub Ciconia nie ponosi odpowiedzialności
za treści umieszczane przez użytkowników.Pytania, sugestie, problemy lub zgłaszanie błędów prosze przesyłać na adres: klubciconia@interia.pl