Logo Klub Ciconia
FAQSzukajUżytkownicyGrupyRejestracjaZalogujAlbumDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Modraczek (Tarsiger cyanurus)
Autor Wiadomość
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2008-06-23, 15:48   Modraczek (Tarsiger cyanurus)

.
Modraczek (Tarsiger cyanurus) - mały ptak z rodziny drozdowatych (turdidae), rzędu wróblowych (Passeriformes).

Ornitolodzy wyróżniają 2 podgatunki:
Tarsiger cyanurus cyanurus żyjący w północnej Eurazji i Tarsiger cyanurus ruflatus bytujący w północno-środkowych Chinach.
Podgatunek T. c. cyanurus lęgi odbywa w syberyjskiej tajdze.
Inne populacje gniazdują w lasach mieszanych, o wilgotnej glebie, z bujnym podszytem,
z brzozami i rododendronami. Zasięg występowania populacji górskich
(żyjących w Himalajach) wynosi 3000 m n.p.m. Tylko populacja zasiedlająca Japonię jest osiadła, reszta jest wędrowna.
Na zimę modraczki odlatują do Birmy i Tajlandii

Cechy gatunku
Barwny,ale płochliwy ptak śpiewający o krótkim ogonie.U samca.którego nie sposób pomylic z innym gatunkiem,ciemnonienieski wierzch ciała z ogonem włącznie,oraz jasny spód;tylko gardło jest czysto białe,ostro odgraniczone.Boki pomarańczowe,rozmyte na dole.Samice podobne do samców - z niebieskim ogonem,ale poza tym z brązowym wierzchem ciała;od spodu jasne,gardło białe.Biała obrączka oczna.Młode podobne do samic,ale biało nakrapiane na wierzchu,a od spodu ciemno prążkowane.

Wymiary średnie
dł. ciała ok. 14 cm
rozpiętość skrzydeł ok. 21-24 cm
waga ok. 0,12 - 0,18 kg

Biotop
Tajga i wyżej położone lasy mieszane.

Gniazdo
Gniazdo modraczek zakłada na ziemi w dołku, na wzgórku lub między korzeniami drzewa. Może się zagnieździć również tuż nad ziemią w pniu drzewa lub leżącej kłodzie. Gniazdo jest czarkowatą konstrukcją z mchu, trawy i korzonków, wyścieloną miękką trawą, wełną, włosiem i niekiedy igłami sosnowymi.

Jaja
Białe, czasem lekko poznaczone brązowawymi plamkami, zwykle na szerszym końcu.

Wysiadywanie
Wiosną samica składa 5-7 jaj, które sama wysiaduje.

Pożywienie
Modraczki żywią się owadami. Poza okresem godowym zjadają również owoce i nasiona. Pożywienia szukają na niskich drzewach, krzewach i na ziemi. Chwytają owady biegające, skaczące i latające.

Ochrona
W Polsce modraczek nie przystępuje do lęgów, ma status ptaka zalatującego.Ptaki te są w Polsce pod ochroną.

Opis skompilowany ze strony www.ptakolub.gsi.pl i ksiązki "Ptaki Europy"
 
 
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2008-06-23, 15:49   

Głos modraczka
 
 
Parus 


Posty: 1215
Skąd: Białystok
Wysłany: 2008-07-01, 11:09   

Ptak złapany 18.10.2007 na punkcje akcji Siemianówka. Jest to trzecie stwierdzenie tego ptaka w Polsce (1995 Bukowo-Kopań, 2001 Jastarnia) i pierwsze na śródlądziu!
Ptak pierwszoroczny.
http://biol-chem.uwb.edu....%20cyanurus.pdf



 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group (Statystyka)
FajneMedia.plMEGAzeta.plCyfraNetEcho24Kropka24Magnes24NaOsi24Sedno24
OneriaOfertesEventesEchoDzielnicyInterEgoWartoo