Logo Klub Ciconia
FAQSzukajUżytkownicyGrupyRejestracjaZalogujAlbumDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Drozd obrożny (Turdus torquatus)
Autor Wiadomość
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2009-04-13, 10:28   Drozd obrożny (Turdus torquatus)

Drozd obrożny (Turdus torquatus) - średni ptak wędrowny z rodziny drozdowatych, zamieszkujący górskie rejony całej Europy aż po Ural. Zimuje w rejonie Morza Śródziemnego, na Bliskim Wschodzie i w północnej Afryce. W Polsce zasiedla Karpaty, stosunkowo liczny jest w Tatrach, mniej liczny w Bieszczadach, natomiast bardzo nieliczny w wyższych partiach Sudetów

Wygląd zewnętrzny
Wielkością i sylwetką zbliżony do kosa. Upierzenie czarne, pióra na skrzydłach i spodzie ciała mają jasne brzegi. U samca w szacie godowej na piersi kontrastowa biała obroża w kształcie półksiężyca, w szacie spoczynkowej brudnobiała. Samica ma ubarwienie brunatne z wyraźniejszym łuskowanym rysunkiem upierzenia i słabiej zaznaczoną, ciemniejszą niż u samca półobrożą. Nogi ciemne, dziób żółty z czarnym końcem. W locie skrzydła u obu płci wydają się jasne.

Rozmiary
dł. ciała ok. 23-27 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 36-41 cm, długość skrzydła złożonego 13,5-14,5 cm, długość ogona: 11,5 cm

Waga
ok. 95-140 g

Głos
Ostrzega ostrym, skrzypiącym "tjuk". Śpiew głośny, urywany, szczebiotliwy, z powtarzanymi krótkimi fletowymi motywami. Samce śpiewają siedząc na skałach.

Zachowanie
Płochliwy, zaniepokojony kryje się wśród kamieni. Wędrowny, przeloty w III-IV i IX-XI.

Środowisko
Górskie lasy regla górnego, piętro kosodrzewiny, górskie mokradła, skandynawskie płaskowyże. W Bieszczadach zasiedla lasy jodłowe.

Pożywienie
Owady i ich larwy oraz inne bezkręgowce, jesienią głównie jagody.

Lęgi
Jajo drozda obrożnegoW ciągu roku wyprowadza dwa lęgi, od drugiej połowy kwietnia do czerwca.

Gniazdo
Koszyczkowate gniazdo jest umieszczone w kosodrzewinie lub nisko na świerku czy jodle, zwykle przy pniu. Bywa też ukryte w szczelinie skalnej. Podstawa gniazda zbudowana jest z cienkich gałązek i traw. Zewnętrzna warstwa jest wykonana z liści, źdźbeł traw i mchu, a wewnętrzna jest wylepiona masą, wykonaną z próchna i piasku zmieszanych z wydzieliną ślinową, która po zastygnięciu tworzy gładką wykładzinę gniazda, przypominającą tekturę. Wnętrze gniazda wyścielone suchą trawą i mchem.

Jaja
Samica składa 4–5 zielonkawych, rdzawo nakrapianych jaj.

Wysiadywanie

Jaja wysiadywane są przez okres 12-15 dni tylko przez samicę.

Pisklęta
Pisklęta opuszczają gniazdo po 14-16 dniach, a stają się samodzielne po około 2 tygodniach.

Status i ochrona
Gatunek nie jest globalnie zagrożony wg danych IUCN (status LC - least concern).

W Polsce objęty ochroną gatunkową ścisłą.

Podgatunki
Wyróżnia się 2 podgatunki:

T. torquatus torquatus - podgatunek północny, zamieszkuje Skandynawię i Wyspy Brytyjskie. W Polsce pojawia się nielicznie jedynie na przelotach, zwłaszcza na wybrzeżu.
T. torquatus alpestris - podgatunek środkowo- i południowoeuropejski, zamieszkuje Karpaty, Alpy, Pireneje. U ptaków tego podgatunku spód jest wyraźniej biało łuskowany.

Tekst zaczerpnięto z Wikipedii
 
 
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2009-04-13, 10:29   

.
Głos drozda obrożnego
 
 
DługiMarek 

Posty: 730
Skąd: Beskid .......
Wysłany: 2012-05-19, 13:00   

Drozd obrożny spotkany na Hali Rysianka (1322 mnpm-Beskid Żywiecki)

Zdj.kadrowane i powiększane-przepraszam za jakość.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group (Statystyka)
FajneMedia.plMEGAzeta.plCyfraNetEcho24Kropka24Magnes24NaOsi24Sedno24
OneriaOfertesEventesEchoDzielnicyInterEgoWartoo