Logo Klub Ciconia
FAQSzukajUżytkownicyGrupyRejestracjaZalogujAlbumDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Rybitwa czubata (Thalasseus sandvicensis, syn. Sterna sandvi
Autor Wiadomość
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2008-08-10, 11:52   Rybitwa czubata (Thalasseus sandvicensis, syn. Sterna sandvi

.
Rybitwa czubata (Thalasseus sandvicensis, syn. Sterna sandvicensis) - duży ptak wodny z rodziny rybitw, zamieszkujący w zależności od podgatunku:

Thalasseus sandvicensis sandvicensis - Europa po Morze Kaspijskie. Zimuje od Morza Kaspijskiego, poprzez Czarne i Śródziemne po wybrzeża Afryki Zachodniej i Południowej, a także od Morza Czerwonego po północno-zachodnie Indie i Cejlon. W Polsce gnieździ się nieregularnie w rezerwacie Mewia Łacha (ostatnio od roku 2007 - 400 par, 2008 - 300 par), regularnie pojawia się od kwietnia do września na całym wybrzeżu, w głębi lądu obserwowana wyjątkowo.
Thalasseus sandvicensis acuflavidus - od wschodnich wybrzeży Ameryki Północnej po południowe Antyle. Zimuje od Antyli po południowe Peru i Urugwaj.
rybitwa gujańska Thalasseus sandvicensis eurygnatha - lokalnie na Antylach, w Wenezueli i Gujanie Francuskiej oraz od wschodniej Brazylii po południową Argentynę.

Cechy gatunku
Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. W upierzeniu godowym wierzch głowy czarny, grzbiet i skrzydła popielate, końcówki skrzydeł ciemne, reszta ciała biała. Czarne pióra na potylicy są nastroszone tworząc mały czubek. Nogi czarne, dziób czarny z żółtym końcem. W szacie spoczynkowej czoło bieleje, a wierzch głowy staje się szarawy z ciemnymi cętkami. Osobniki młodociane mają wierzch głowy brązowoczarny, grzbiet i skrzydła pokryte ciemnym deseniem, a dziób całkowicie czarny. S. s. eurygnatha ma dziób żółty lub ma jedynie ciemną nasadę, nogi czasem żółto-czarne, rzadziej czysto żółte. S. s. acuflavidus jest nieco mniejsza.

Wymiary średnie
dł. ciała ok. 35-45 cm
rozpiętość skrzydeł ok. 85-105 cm
waga ok. 80-110 g

Biotop
Morskie wybrzeża.

Gniazdo
Na ziemi, na piaszczystej plaży. Tworzy kolonie, zlokalizowane zazwyczaj przy koloniach innych gatunków.

Jaja
W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając w maju-czerwcu (w grudniu w Argentynie) 1-2 zielonkawe, pokryte ciemnymi cętkami jaja.

Wysiadywanie
Jaja wysiadywane są przez okres 21-29 dni przez obydwoje rodziców. Pisklęta umieją latać w wieku 5 tygodni.

Pożywienie
Ryby, wodne bezkręgowce, owady łapane na ziemi i pisklęta innych gatunków ptaków.

Ochrona
Gatunek chroniony.

Opis zaczerpnięty z Wikipedii

:idea: Wg Czerwonej listy gatunków ginących i zagrożonych w Polsce gatunek ten zaliczony jest do kategorii KRYTYCZNIE ZAGROŻONE / CRITICALLY ENDANGERED (CR)
Ostatnio zmieniony przez Gosia 2008-09-14, 16:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2008-08-10, 11:55   

.
Głos rybitwy czubatej
 
 
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2008-08-10, 11:57   

Rybitwa czubata - szata spoczynkowa





 
 
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2008-08-10, 11:58   

Rybitwa czubata - osobnik młody

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group (Statystyka)
FajneMedia.plMEGAzeta.plCyfraNetEcho24Kropka24Magnes24NaOsi24Sedno24
OneriaOfertesEventesEchoDzielnicyInterEgoWartoo