Logo Klub Ciconia
FAQSzukajUżytkownicyGrupyRejestracjaZalogujAlbumDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Mewa czarnogłowa (Larus melanocephalus)
Autor Wiadomość
Gosia 
Administrator


Posty: 37245
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-07-16, 20:42   Mewa czarnogłowa (Larus melanocephalus)

.
Mewa czarnogłowa (Larus melanocephalus) - duży ptak wodny z rodziny mew, zamieszkujący północne brzegi Morza Czarnego oraz Kaukaz. Wyspowo w Europie od Holandii, poprzez południową Francję, Półwysep Apeniński i Grecję po Azję Mniejszą. Sporadycznie gnieździ się również w południowej Anglii, północno-wschodniej Hiszpanii oraz Europie Śródkowej, w tym w Polsce. Zimuje w basenach mórz Śródziemnego i Czarnego, na Półwyspie Iberyjskim i w Maghrebie. Niektórzy uznają za podgatunek mewy czarnogłowej mewę reliktową (Ichthyaetus relictus syn. I. melanocephalos relictus).

Cechy gatunku
Brak wyraźnego dymorfizmu płciowego. W szacie godowej głowa czysto czarna (plama schodzi niżej na potylicę i kark, co pozwala odróżnić ją od śmieszki). Grzbiet i skrzydła, poza białymi końcami, popielate. Reszta ciała biała. Dziób i nogi czerwone, na dziobie cienka czarna pręga. Wokół oczu białe półksiężyce. W szacie spoczynkowej głowa staje się brudnobiała. Osobniki młode mają popielaty grzbiet i skrzydła, na skrzydłach znajduje się również brązowy deseń układajacy się w łuk, zaś ich końce są czarne z białymi plamami. Na potylicy popielata czapeczka, reszta ciała biała, poza szerokim czarnym pasem na końcu ogona. Dziób czarny, nogi różowobrązowe. Upierzenie osobników dojrzałych osiągają w 3. roku życia.

Wymiary średnie
dł. ciała ok. 34-40 cm
rozpiętość skrzydeł ok. 100-110 cm
waga ok. 215-350 g

Biotop
Morskie wybrzeża oraz zbiorniki śródlądowe, zarówno słodkie jak i słone. Preferuje niską roślinność, ale unika gołego piasku czy kamieni. Zimuje na morskich wybrzeżach.

Gniazdo
Zagłębienie w ziemi, w otoczeniu trawy. Tworzy kolonie do 1000 par, rzadko pojedyncze pary zakładają gniazda w koloniach innych mew.

Jaja
W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając w kwietniu-maju 2-3 jaja.

Wysiadywanie
Jaja wysiadywane są przez okres 23-26 dni przez obydwoje rodziców. Pisklęta usamodzielniają się po 35-40 dniach.

Pożywienie
Głównie bezkręgowce, zarówno wodne, jak i lądowe, uzupełniane przez lądowe i wodne kręgowce.

Ochrona
Gatunek chroniony.

Tekst zaczerpnięty z Wikipedii
Ostatnio zmieniony przez Gosia 2012-06-13, 21:55, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Kubek 

Posty: 8240
Skąd: z Wyżyny ;)
Wysłany: 2009-07-17, 05:53   

Głos mewy czarnogłowej
 
 
kisiel1992 
...

Posty: 4852
Skąd: Szczecin Niebuszewo
Wysłany: 2009-07-17, 11:27   

 
 
Kamikazi 

Posty: 717
Skąd: Gdańsk/Warszawa
Wysłany: 2009-07-29, 15:07   

Mewa czarnogłowa

K.Goworek


K.Goworek
 
 
Syzmon 

Posty: 1786
Skąd: Sadykierz
Wysłany: 2011-03-13, 17:43   

Dorosła mewa czarnogłowa ze stawów w Chociwiu (13.03.2011)

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group (Statystyka)
FajneMedia.plMEGAzeta.plCyfraNetEcho24Kropka24Magnes24NaOsi24Sedno24
OneriaOfertesEventesEchoDzielnicyInterEgoWartoo