Logo Klub Ciconia
FAQSzukajUżytkownicyGrupyRejestracjaZalogujAlbumDownload

klubciconia.ptaki.info.pl/index.php?id=474
 Ogłoszenie 

Czwartek - 9.09.2010

TVP1
12.40 Zadziwiające życie bezkręgowców
Animal Planet
15.00 Mowa wilków
16.00 W poszukiwaniu wilków
17.00 Wszystko o kotach
18.00 Słonica Echo
18.30 Dzikie życie w Shamwari
20.00 Dzika natura
21.00 Na ratunek przyrodzie

Więcej programów tu

Rys. Justyna_K

Poprzedni temat «» Następny temat
PSOJ Nasze Jeże wiesza psy na Kuziomskim
Autor Wiadomość
78 

Wysłany: 2009-11-20, 10:07   

Obejrzałem uważnie reportaż o Andrzeju Kuziomskim i jego pogotowiu jeżowym.Na pierwszy rzut oka widac że jest to człowiek nad wyraz uczciwy i zaangażowany w niesienie pomocy jeżom.Odniosłem jednak wrażenie,że nie jest on człowiekiem zbyt zaradnym i przebojowym.A jednocześnie jest łatwowierny.Dlatego tak łatwo innym przyszło uczynienie nagonki na niego.Cel tej nagonki nie jest mi znany,ale każdy może wyciągnąc własne wnioski.Wszystkie osoby występujące w reportażu deklarowały pomoc.Pani z krakowskiej Akademii Nauk wyrażała się o p.Kuziomskim w samych superlatywach.A to o czymś świadczy.Nawet w trakcie wywiadu dzwonił telefon.Uważam że p.Kuziomski wkłada całe serce w opiekę nad jeżami i przez myśl mu nie przechodzi czerpanie jakichkolwiek korzyści z tego tytułu.Gdyby wszyscy wykazali podobne zaangażowanie,nasze jeże miałyby naprawdę godne podziwu warunki opieki.Dlatego apeluję do wszystkich: przestańcie walczyc,a połączcie siły dla dobra jeży.Nie ludzie i organizacje są najważniejsze.Najważniejsze są jeże.

Ellen 
Kasia

Wysłany: 2009-11-20, 10:19   

Również obejrzałam ten program i moje wrażenia są takie same.

Gosia 
Administrator

Wysłany: 2009-11-20, 11:31   

Oglądałam program :) Tylko czuję wielki niedosyt, bo za mało bylo i za krótko, ale może w kolejnym programie kiedyś będzie więcej :)
W tych kilku minutach było doskonale widać jak wielką troską Andrzej Kuziomski otacza jeże, którymi się opiekuje :) Człowiek skromny z wielkim sercem :)
Pokazany był tez jeż ze Zgierza, ktorego stan zdrowia przestał byc tajemnicą :D
Pomimo wielkiej bezzasadnej nagonki na Andrzeja, jeże mają cały czas zapewnioną opiekę i wspaniałego Opiekuna :)

Brawo Panie Andrzeju :!:

K.Pudzynska 

Wysłany: 2009-11-20, 11:35   

Wy obejrzeliście program... Ja przegadałam z nim godziny prywatnie...
Szkoda, że ze względu na dobro sprawy nie mogę ujawnić niektórych rzeczy. Rozumiem dokładnie osoby, które tak mocno wierzą w jego niewinność i dobre intencje... Dla mnie to też było ciężkie przyjąć, że jest inaczej.
78 -naprawdę myślisz, że dzwonienie telefonu podczas wywiadu to przypadek? Widać, że nie miałeś nigdy do czynienia z telewizją...
Zgadzam się w stu procentach. Nie ludzie, nie organizacje -tylko jeże są najważniejsze. Dlatego właśnie zależy nam żeby pieniądze którzy ludzie wpłacają -nie zniknęły. Dlatego ponad 60 jeży (wg tego co mówi Andrzej tyle ich ma) nie powinno mieścić się w jednym pokoju... Andrzejowi najwyraźniej nie przeszkadza to, że jeże są zamknięte w pudłach w 30 metrowym pokoju... Pół metra kwadratowego na jeża, nie biorąc pod uwagę łóżka na którym śpi Andrzej, komputera, biurka, rzeczy prywatnych Andrzeja, miejsca do przejścia... Czyli tak naprawdę pewnie po 1/4metra na jeża... Na zwierzę które w ciągu jednej nocy przechodzi kilkanaście kilometrów. Młode które dopiero kształtują swój układ kostny, mięśnie -powinny mieć zapewnione więcej miejsca do ruchu...

Zoomaniaku -pierwszą osobą, która zaatakowała publicznie był Andrzej, nie PSOJ. Wystarczy zobaczyć wywiad dla TVN24, datę tego wywiadu oraz datę zamieszczenia na serwisie PSOJ obwieszczenia na ten temat.

zoomaniak 

Wysłany: 2009-11-20, 11:46   

K.Pudzynska napisał/a:
Dlatego ponad 60 jeży (wg tego co mówi Andrzej tyle ich ma) nie powinno mieścić się w jednym pokoju... Andrzejowi najwyraźniej nie przeszkadza to, że jeże są zamknięte w pudłach w 30 metrowym pokoju... Pół metra kwadratowego na jeża, nie biorąc pod uwagę łóżka na którym śpi Andrzej, komputera, biurka, rzeczy prywatnych Andrzeja, miejsca do przejścia... Czyli tak naprawdę pewnie po 1/4metra na jeża... Na zwierzę które w ciągu jednej nocy przechodzi kilkanaście kilometrów. Młode które dopiero kształtują swój układ kostny, mięśnie -powinny mieć zapewnione więcej miejsca do ruchu...

To co Kuziomski zrobić? Wziąć sobie pod opiekę tylko 3 jeże o całą resztę wywalić na śmietnik, nie dając im nawet cienia nadziei na przeżycie?

Na dniach pracę ORJ oceni RDOŚ, więc może z tymi ocenami po prostu się wstrzymaj, zwłaszcza, że nie widziałaś tego na własne oczy. Chyba, ze masz zdolności paranormalne... o co Cie nie podejrzewam

A co do tego uporczywego plecenia "coś wiem ale nie powiem" to już przestań, bo po prostu zaczynasz się ośmieszać.

78 

Wysłany: 2009-11-20, 12:27   

K.Pudzynska napisał/a:
Cytat:
78 -naprawdę myślisz, że dzwonienie telefonu podczas wywiadu to przypadek? Widać, że nie miałeś nigdy do czynienia z telewizją...

Jasne,to wszystko to wielkie kłamstwo,oszustwo i co tam jeszcze.Tylko ty masz monopol na prawdę.

zoomaniak 

Wysłany: 2009-11-20, 13:04   

K.Pudzynska napisał/a:
Zoomaniaku -pierwszą osobą, która zaatakowała publicznie był Andrzej, nie PSOJ. Wystarczy zobaczyć wywiad dla TVN24, datę tego wywiadu oraz datę zamieszczenia na serwisie PSOJ obwieszczenia na ten temat.

Oto materiał audio/wideo o którym mówisz - TVN "Prosto z Polski" Link :!:

Gdzie tu Kuziomski atakował PSOJ?

A co do dat komunikatów na oficjalnie strony PSOJ. Posiadam dowody na to (zrzuty ekranu, kopie), co zresztą zaprezentowane jest na samym początku tego wątku, że i nawet tu dochodziło do pewnych manipulacji. W okresie od 5 listopada do 9 listopada ich treść zmieniała się trzyktrotnie (05 listopada, 07 listopada, 09 listopada), co świadczy o chęci odwetu na Kuziomskim, i szukania dziury w całym. Dziwię się, że nie napisaliście jeszcze, że Kuziomski jest winny tornad, gradobić i epidemii AIDS w afryce.

Ale jaki był w tym cel? To już materiał na inne moje artykuły :)

erinaceus

Wysłany: 2009-11-20, 18:25   

Jestem mocno zdziwiony skąd u p. Katarzyny taka wiedza na temat finansów stowarzyszenia PSOJ. Nie widać jej na liście członków, a tym bardziej nie ma jej we władzach. Tak naprawdę to uważam, że to p. Katarzyna nie powinna wypowiadać się w tej sprawie. Przecież na tej „wojnie” to ona zyskuje. Zastąpiła Kuziomskiego w PSOJ jako główna specjalistka od pomocy jeżom. To teraz jej namiary znajdują się na pierwszej stronie stowarzyszenia w internecie. A może idą za tym gratyfikacje finansowe? Zgodnie ze statutem członkowie stowarzyszenia nie mogą być opłacani, ale niebędący mogą! Może właśnie, dlatego p. Katarzyna nie należy?
Odnośnie jeży i warunków u Kuziomskiego. Przecież jeszcze nie przebrzmiały peany na temat utworzenia Centralnego Ośrodka Rehabilitacji Jeży w Kopnej Górze. Migawki z podpisania porozumienia obiegły chyba wszystkie serwisy informacyjne. Może, dlatego Kuziomski przyjmował jeże będące w potrzebie, czując ogromne wsparcie za plecami. Może to już w tym roku, miało dojść do przenosin? I jak w tej sytuacji nie pomóc potrzebującym? Może przewrotnie to, o co PSOJ oskarża Kuziomskiego powstało w wyniku nie do końca przemyślanego działania stowarzyszenia?
Mnie nasuwa się jeszcze jedno spostrzeżenie, w momencie, kiedy sprawa jeży została tak mocno nagłośniona w mediach, zaczęła żyć swoim życiem. Ktoś próbował manipulować mediami, ale po raz kolejny okazało się, że ta machina zmiele każdego.
Jestem ciekaw, kto na pomocy jeżom chce zbić kapitał i to raczej nie w sferze finansowej, a raczej medialnej, może politycznej albo innej.
Szkoda, że nikt nie podjął rzeczowej dyskusji w nawiązaniu do mojego poprzedniego postu. Czy mam uważać, że wszyscy zgadzają się z przedstawionymi argumentami, a może nie jest ważna dyskusja o działaniach w sprawie jeży, a tylko o ludzkich ułomnościach?

78 

Wysłany: 2009-11-20, 18:34   

Erinaceus,wszyscy którzy przeczytali twój poprzedni post,zgadzają się z twoimi przemyśleniami.Dlatego nikt tego nie komentował (oprócz ak).Uważamy twój głos za oczywisty.

Beata 

Wysłany: 2009-11-20, 22:45   

Zoo uważnie śledzę na forach Twoje wpisy i chcę Ci bardzo podziękować za Twoje zaangażowanie w pomoc Panu Kuziomskiemu. Oczywiste jest dla mnie, ze został zupełnie sam... dziwi mnie ogromnie postawa orgnizacji, która "wypowiedziała" współpracę i pomoc w prowadzeniu pogotowia. To jest dla mnie bardzo niejasne i nasuwa dziwne wnioski... Bo jeżeli nawet są nieprawidłowości w prowadzeniu finansów w postaci prywatnego konta, to moim zdaniem "staje sie na głowie" żeby taką sytuację wyprostować i dalej poszukuje się wszystkich możliwości współpracy przy pomocy dla zwierząt. A oni zabrali zabawki, opluli P.Kuziomskiego i stale siebie wychwalają pod niebiosa. Na Forum Przyroda użyto sformułowania "polactwo" w sensie negatywnym , oburzyłeś się lekko :) , ale muszę tu napisać, że mi te "polactwo" też kojarzy się tylko negatywnie :neutral:
Mam nadzieję, że w efekcie cała ta zadyma dobrze się skończy dla jeży i ich opiekuna.

A po kilku latach naszej internetowej znajomości mogę napisać , że jestem z Ciebie Zoo dumna :) i trzymam kciuki.

I jeszcze jedno! jak można pomóc ?

admin_jezotopia 

Wysłany: 2009-11-23, 00:05   

Witam do tej pory trzymam się z boku tej całej chryi ale czasem po prostu nie mogę
Może zacznę od początku.
Jestem Adminem i Projektantem serwisu jezotopia.pl nazywam się Sylwester Tatkowski
od jakiego czasu śledzimy z moją narzeczona Martą Żuk cała tę sytuację i szczerze powiedziawszy ktokolwiek ma racje to nie zmienia faktu że jesteśmy tym wszystkim co najmniej zniesmaczeni.

WSZYSTKO CO NAPISZĘ OD TEGO MOMENTU JEST TYLKO I WYŁĄCZNIE MOIM OSOBISTYM POGLĄDEM NA TĄ SYTUACJĘ NIE POPARTYM ŻADNYMI DOWODAMI. JEST TO TYLKO MOJE SUBIEKTYWNE ODCZUCIE.

Otóż dla mnie sytuacja wygląda następująco

Kuziomski opiekuje się jeżami od jakichś 3-4 lat(z tego co mi wiadomo), po jakimś czasie poznaje Zembrowskiego (naszego polskiego rodowitego "Businesmana" z głową do interesu który do tej pory nic nawet o jeżach nie wiedział) kiedy Zembrowski zwraca się do niego o pomoc w sprawie jeża którego znalazł. Tak dowiaduje się o całym przedsięwzięciu i kiełkuje mu pomysł - hmm na tym można zrobić kasę!!!!! no to w dym do Kuziomskiego. Słuchaj Jendruś ja ci pomogę założymy stoważyszenie będzie cacy ludzie będę ci kasę wysyłać. I tak powstaje PSOJ. No cóż w tym momencie przydatność Kuziomskiego się kończy dla Zembrowskiego bo wywindował się na jego rozgłosie medialnym i starczy po co się dzielić kasą. NO ale jest problem ludzie znają Kuziomskiego i jak się dowiedzą porostu że stoważyszenie dołączyło się od Kuziomskiego straci ono poparcie. Ale EUREKA jest rozwiązanie trzeba zrobić z Kuziomskiego łachudrę i oszusta wtedy

A - Sami będziemy tymi dobrymi
B - Zniszczymy konkurencje

GENIALNY PLAN

Ale czkajcie jest problem sam Zembrowski o jeżach nie ma pojęcia trzeba nowego konika ale już nie tak wpływowego hmmm kto by się tu nadał. Na szczęście jest Kasia. Wówczas studentka SGGW. No to tak bierzemy Kasie na stronę i mówimy Kasiu my ci zapewnimy rozgłos i zrobimy z ciebie specjalistke od jeży na miarę krajową i jeszcze będzie z tego kasa na "opiekę", wszystko ładnie zrobimy w papierkach, jedyne co trzeba zrobić to zniszczyć Kuziomskiego piszesz się? No cóż Kasie nie wiele mydląc łapie okazje na zdobycie prestiżu zawodowego i pewnego dochodu co w naszym biednym kraju nie jest bez znaczenia. I zaczyna niesamowicie wigorystycznie zabiegać o to by wszyscy wieszali na Kuziomskim przysłowiowe psy.

jak powiedziałem dowodów nie mam, ale za tym scenariuszem przemawiają

A Zapał z jakim Kasia postuje przeciwko Kuziomskiemu
B Zapał z jakim Kasia mailuje do nas widząc w nas punk nacisku na opinie publiczną (twierdząc nota bene że Kuziomski przesiedział 4 lata za wyłudzenia na co oczywiście nie przestawia żadnych dowodów)
C Fakt że jedyne negatywne oceny Kuziomskiego jakie do nas dotarły są tylko i wyłączne ze źródeł związanych zawsze z PSOJ (hmm czyż to wam nie przypomina PSÓJ) a wszystkie inne osoby wypowiadają się o nim pozytywnie, wiele maili na które Marta odpowiada wraca z odpisem Dziękujemy Pan Andrzej nam już pomógł.
D Fakt iż pan Zembrowski twierdzi że wydaje 4000 na zrobienie "strony" stowarzyszenia, która jest oparta w 100% na designie strony jego firmy (więc albo kłamie albo jest nieudolnym managerem) a także 500pln miesięcznie (500x12=6000pln rocznie!!!) na tzw wynajęcie i utrzymanie serwera, kiedy wynajęcie serwera chociażby na home.pl na rok kosztuje 350 pl około ( więc znowu albo jest tragicznym managerem albo kłami i bieze kase do kieszeni i kupuje lewe faktury) pomijam już tu fakt iż obie strony, jego firmowa i stowarzyszenia znajdują się na jednym serwerze (Ten sam ip) więc wątpię czy w ogóle coś płaci ( jako dowód podam logi z pingowanie obu adresów każdy może sobie sprawdzić

Pinging http://naszejeze.org [81.200.64.50] with 32 bytes of data:

Reply from 81.200.64.50: bytes=32 time=78ms TTL=108
Reply from 81.200.64.50: bytes=32 time=56ms TTL=108
Reply from 81.200.64.50: bytes=32 time=125ms TTL=108
Reply from 81.200.64.50: bytes=32 time=30ms TTL=108

Ping statistics for 81.200.64.50:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 30ms, Maximum = 125ms, Average = 72ms

C:\DOCUME~1\_LILIT~1.OPS>ping http://bdb.com.pl

Pinging http://bdb.com.pl [81.200.64.50] with 32 bytes of data:

Reply from 81.200.64.50: bytes=32 time=77ms TTL=108
Reply from 81.200.64.50: bytes=32 time=24ms TTL=108
Reply from 81.200.64.50: bytes=32 time=83ms TTL=108
Reply from 81.200.64.50: bytes=32 time=37ms TTL=108

Ping statistics for 81.200.64.50:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 24ms, Maximum = 83ms, Average = 55ms

Nie Zrozumcie mnie źle nie nie ma zamiaru wierzyć Kuźmińskiemu na słowo i w najbliższym czasie będę z nim prowadził rozmowę na ten temat ale jest wielcepodejrzane że tylko "genialny" pan Zembrowski wykrył ten niesamowity spisek Kuzimskiego.

Pozdrawiam Serdecznie
Sylwester Tatkowski Admin www.jezotopia.pl

K.Pudzynska 

Wysłany: 2009-11-23, 02:06   

Bardzo pięknie przedstawione...
Ciekawe tylko kto mi płacił przez ostatnie 2 lata... Bardzo ciekawe...
A tak na marginesie: dlaczego Marta nie udostępnia publicznie wiadomości nt leczenia jeży? Dlaczego nigdzie nigdy nie napisała nic co mogłoby jej zabrać "monopol" leczenia i opieki nad jeżami?
Czy jej planem jest faktycznie pomoc jeżom? Jeśli tak to dlaczego podawała niesprawdzone informacje o kocim mleku, dlaczego nigdy nie zajeła się ujawnianiem swoich źródeł informacji nt leczenia jeży?
Najlepiej jest najechać teraz na mnie...
Marta tak dobrze zna Kuziomskiego, widziała go CAŁE 2 razy w życiu... z czego raz tylko na dworcu.
Dobrze, że nie słyszała nigdy jak Kuziomski jechał po niej rozmawiając ze mną przez telefon zanim wszystko wyszło na jaw.
Ohhh... tak bardzo zależy mi na rozgłosie, na byciu ekspertem... przecież dzikie jeże tak chętnie płacą za pomoc... To takie przyjemne sprzątać po nich kupy, takie przyjemne wstawać co 2h w nocy, żeby nakarmić małe z butelki... swoją drogą: dlaczego do Marty nigdy nie trafiły żadne jeżątka do karmienia mlekiem? Nigdy nie miała takich małych mimo, że jest NAJWIĘKSZĄ ekspertką w (NIE)kraju...
No i ta jej gorycz, że Zembrowski zabiera marzenie jej życia... bo to jej plan był żeby mieć ośrodek dla jeży... tyle że raczej bardziej jako hodowlę jeży pigmejskich niż faktyczna pomoc naszym rodzimym.
Propagujecie jeże pigmejskie jako zwierzątka domowe nie widząc żadnego zagrożenia dla naszych rodzimych jeży taką sytuacją...
Więcej nie będę w takim razie kontaktować się z Martą.
Dyskutujcie sobie dalej sami, wysyłajcie pieniądze oszustowi, oczerniajcie PSOJ, "róbta co chceta"... a ja dalej będę leczyć jeże i opiekować się nimi.
Gdyby ktoś chciał zobaczyć i stwierdzić czy faktycznie zajmowałam się mocno jeżami zanim powstało PSOJ to proszę: http://picasaweb.google.com/Mniszka
ps Ciekawe czemu nigdy nie widziałam żadnych zdjęć Andrzeja z maluchami, które jeszcze nie mają futerka, które trzeba masować, karmić mlekiem, dogrzewać, pilnować... wychować od zera. Jedyne takie małe jakie widziałam u niego to te urodzone u niego przez zdrową jeżycę trzymaną w zamknięciu w pokoju... a mogłaby żyć na wolności lub w zamkniętym ogródku pod opieką.

admin_jezotopia 

Wysłany: 2009-11-23, 03:01   

oj kasiu kasiu
Czy ja twierdzilem ze nie zajmowals sie jezami pzred PSOJ naucz sie najpierw czytać ze zrozumieniem potem pogadamy.

A marte "monopol" żaden nie interesuje smieszna poprostu jesteś jakby ją interesował to by wiadomości nie udostępniała lol

Don Kichot sie kłania

Cały świat to same potwory tylko jeden święty PSOJ was uratuje żenada

może jednak odniesiesz sie dożekomych wydatków PSOJ na budowe i utrzymanie tego waszego "serwisu internetowego" lol
K.Pudzynska napisał/a:
Dyskutujcie sobie dalej sami, wysyłajcie pieniądze oszustowi, oczerniajcie PSOJ, "róbta co chceta"... a ja dalej będę leczyć jeże i opiekować się nimi.

K.Pudzynska napisał/a:
No i ta jej gorycz, że Zembrowski zabiera marzenie jej życia... bo to jej plan był żeby mieć ośrodek dla jeży... tyle że raczej bardziej jako hodowlę jeży pigmejskich niż faktyczna pomoc naszym rodzimym.
kobieto czegoś ty sie nabrała lol paranoja totalna jak w sekcie ROTFL nas wasz pseudo osrodek króry moze kiedys powstanie naprawde nie interesuje zrobicie nie zrobicie jak wrócimy do kraju i tak swój załozymy jak się nam zechce lol

K.Pudzynska napisał/a:
Ohhh... tak bardzo zależy mi na rozgłosie, na byciu ekspertem... przecież dzikie jeże tak chętnie płacą za pomoc... To takie przyjemne sprzątać po nich kupy, takie przyjemne wstawać co 2h w nocy, żeby nakarmić małe z butelki... swoją drogą: dlaczego do Marty nigdy nie trafiły żadne jeżątka do karmienia mlekiem? Nigdy nie miała takich małych mimo, że jest NAJWIĘKSZĄ ekspertką w
z mojego własnego doświadczeniawiem ze miała conajmniej 2 razy więc znowu kłamiesz lol

powodzenia w Twojej krucjacie Don Kasiocie :)

admin_jezotopia 

Wysłany: 2009-11-23, 03:12   

och zapomniałbym jeszce widze ze pzreoczyłas ten wytłuszczonym drókiem wypisany paragrf więc ci powtórke zrobię

WSZYSTKO CO NAPISZĘ OD TEGO MOMENTU JEST TYLKO I WYŁĄCZNIE MOIM OSOBISTYM POGLĄDEM NA TĄ SYTUACJĘ NIE POPARTYM ŻADNYMI DOWODAMI. JEST TO TYLKO MOJE SUBIEKTYWNE ODCZUCIE.

takie drobniutkie literki były biedactwo przeoczyło
a moze nie rozumie zwrotów takich jak subiektywne faktycznie ciężkie zwroty

a tak bardziej dozeczy zwróciliście uwagę z jaką zajadłościa pzreżuciła się na nas jak tylko odważyliśmy się zabrać zdanie kasiu internet jest jak miecz obosieczny nie tylko ty i sz p Zembrowski mozecie go używać

ps moze jednak ustosunkowałabyś się tez do twoich zarzutów co pobytu w więzieniu pana Kuziomskiego (dowody mile widziane)

i do tego o tym że wszystkie inne żródła chwalą go a tylko PSOJ i ty go oczeniacie na dodatek nigdy nie popierając swych oskarżeń dowodami

jak już napisłaem mnie Kuziomski ani ziębi ani grzeje udowodnij jakis ze swoich zażutów to wtedy porozmawiamy poważnie kiedy sprawdzalem nadal obowiązywała zasada niewinny dopóki nie zostanie mu wina udowodniona a bezpodstawne oszczerstwa były kralne

Pozdrowienia :)

K.Pudzynska 

Wysłany: 2009-11-23, 04:07   

admin_jezotopia napisał/a:
oj kasiu kasiu
Czy ja twierdzilem ze nie zajmowals sie jezami pzred PSOJ naucz sie najpierw czytać ze zrozumieniem potem pogadamy.

Nie. Chociaż po tej wypowiedzi ktoś mógłby mieć takie myśli. I niegdy nie przeszliśmy na "ty" więc proszę nie mów do mnie jak do koleżanki. Nie jestem nią.

Cytat:
A marte "monopol" żaden nie interesuje smieszna poprostu jesteś jakby ją interesował to by wiadomości nie udostępniała lol

Jakie więc super wiadomości ujawnia? O kocim mleku? Jakieś podstawy opieki? Czemu nie zamieściła nigdy wiadomości o odrobaczaniu, czemu nigdzie nie podała jakie ilości i jakiego środka użyć żeby pozbyć się pcheł? Lekarz weterynarii wkaże odpowiednie środki? To lekarze weterynarii w Polsce uczą się czym i w jakiej ilości odrobaczać jeże??? Czy przypadkiem nie jest to poprostu przetłumaczone z książki nie biorąc pod uwagę polskich realiów... I przy okazji pani Barbara Z. nigdy nie karmiła jeży mlekiem RC First Age Milk...

Nie wspominając o błędach jakie są na stronie. Przetłumaczenie "lungworms" na przywrę płucną, która raczej nie jest pasożytem jeży... No ale przecież przywra i nicienie to takie podobne są, to i to pasożyt... a że inne środki na odrobaczenie je zabijają to już zupełnie bez znaczenia, nie? Paragonimus czy Capillaria... jedno licho. Może oszczędzę wymieniania dalej...

Cytat:
kobieto czegoś ty sie nabrała lol paranoja totalna jak w sekcie ROTFL nas wasz pseudo osrodek króry moze kiedys powstanie naprawde nie interesuje zrobicie nie zrobicie jak wrócimy do kraju i tak swój załozymy jak się nam zechce lol

Może przesłać rozmowę gdzie to pisze? Mam w historii gg...
Cytat:

Cytat:
swoją drogą: dlaczego do Marty nigdy nie trafiły żadne jeżątka do karmienia mlekiem? Nigdy nie miała takich małych mimo, że jest NAJWIĘKSZĄ ekspertką
z mojego własnego doświadczeniawiem ze miała conajmniej 2 razy więc znowu kłamiesz lol

No czyli jednak nie dzieli się swoimi wiadomościami. Mi powiedziała, że osobiście nigdy nie wychowywała takich małych co jedzą mleko, takich co nie mają futerka na brzuchu... A jeśli miała... karmiła mlekiem kocim? Trując metabolitami białka?

ps. Ja nie chcę walczyć z Wami, z Martą... Chcę współpracować. Tyle, że jak na razie nie jesteście w stanie uwierzyć w to, że Andrzej to oszust... Gdybym nie chciała współpracować to bym nie rozmawiała z Martą i nie próbowała jej przekonać...

Odpowiedz do tematu