Logo Klub Ciconia
FAQSzukajUżytkownicyGrupyRejestracjaZalogujAlbumDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Sieweczka morska (Charadrius alexandrinus)
Autor Wiadomość
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2009-12-15, 15:32   Sieweczka morska (Charadrius alexandrinus)

Sieweczka morska (Charadrius alexandrinus) - mały ptak z rodziny siewkowatych, związany z wybrzeżami słonych zbiorników wodnych. Zamieszkuje w zależności od podgatunku:

Charadrius alexandrinus alexandrinus - Europa Zachodnia, wyspy wschodniego Atlantyku oraz Afryka Północna, Europa Południowa, Bliski Wschód oraz Azja Środkowa i Bliski Wschód. Zimuje w subsaharyjskiej Afryce, Azji Południowej i zachodniej części Indonezji. Do Polski zalatuje sporadycznie.
Charadrius alexandrinus dealbatus - Wyspy Japońskie, Wyspy Riukiu oraz wschodnie i południowowschodnie Chiny. Zimuje od Filipin po Borneo.
Charadrius alexandrinus seebohmi - południowo-wschodnie Indie i Cejlon
sieweczka krótkonoga Charadrius alexandrinus occidentalis - pacyficzne wybrzeże Ameryki Południowej od Peru po Patagonię.

Cechy gatunku
Samiec Ch. a. alexandrinus w szacie godowej ma kantarek, przednią część wierzchu głowy i pokrywy uszne czarne. W tym samym kolorze również plamy na bokach szyi. Pozostałą część wierzchu głowy, grzbiet i skrzydła jednolicie szarobrązowe. Reszta ciała biała. U samicy, samca w szacie spoczynkowej i osobników młodocianych kolor czarny zastępuje ciemnobrązowy. Nogi i dziób ciemne. C. a. dealbatus ma dłuższy dziób, a samiec w szacie godowej ma wierzch głowy z rdzawym odcieniem. Samce Ch. a. seebohmi mają wierzch głowy jednolicie szarobrązowy, bez czarnej plamy z przodu. Ch. a. occidentalis i Ch. a. nivosus są bardziej szare niż brązowe, bledsze i mają krótsze nogi.

Wymiary średnie
dł. ciała ok. 15-20 cm
rozpiętość skrzydeł ok. 35-45 cm
waga ok. 30-55 g

Biotop
Wybrzeża mórz i słonych jezior.

Gniazdo
W formie zagłębienia w ziemi.

Jaja
W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając w kwietniu - lipcu (w zależności od strefy klimatycznej) 3 lub 4 jaja. Zazwyczaj tworzy małe (do 25 par) kolonie.

Wysiadywanie
Jaja wysiadywane są przez okres 23 do 29 dni przez obydwoje rodziców - podczas dnia przez samicę, a nocą przez samca.

Pożywienie
Lądowe i wodne bezkręgowce.

Ochrona
Gatunek chroniony.

Opis zaczerpnięty z Wikipedii
 
 
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2009-12-15, 17:23   

.
Głos sieweczki morskiej
 
 
78 


Posty: 13932
Skąd: warszawa
Wysłany: 2009-12-15, 17:28   

Sieweczka morska zdj.BARBARA





 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group (Statystyka)
FajneMedia.plMEGAzeta.plCyfraNetEcho24Kropka24Magnes24NaOsi24Sedno24
OneriaOfertesEventesEchoDzielnicyInterEgoWartoo