TVP1
12.40 Zadziwiające życie bezkręgowców Animal Planet
15.00 Mowa wilków
16.00 W poszukiwaniu wilków
17.00 Wszystko o kotach
18.00 Słonica Echo
18.30 Dzikie życie w Shamwari
20.00 Dzika natura
21.00 Na ratunek przyrodzie
No i zaczynamy zabawę od nowa
Nasz klub chyba się przyjął, mamy obecnie 9 klubowiczów i mam wielką nadzieję, że z czasem będzie ich przybywać
Przypomnę może jeszcze zasady, na naszych listach gatunkowych mogą się znaleźć wyłącznie ptaki:
-z listy krajowej publikowanej przez Komisje Faunistyczną,
-samodzielnie rozpoznane i oznaczone, bez jakichkolwiek wątpliwości co do gatunku. Nie uznajemy natomiast ptaków oznaczonych do rodzaju np. brodziec sp., muchołówka sp., itp.,
-obserwowane tylko i wyłącznie na wolności. Ptaki widziane w ogrodach zoologicznych, azylach itp. się nie liczą,
-ptaki wyjęte z sieci i wypuszczane na wolność podczas obozów obrączkarskich,
-nie wliczamy do rankingu martwych ptaków,
PS. temat z 2009 roku na razie zostawiam otwarty, to tak gdyby ktoś chciał jeszcze dokonać aktualizacji.
W tym roku jakoś wyjątkowo powoli ptaki wlatują do rankingu, ale też rzadziej się w terenie przebywa. Do życiówki na razie nie wleciała żadna nowość, a w rankingu rocznym mam 18 gatunków. Ostatnim gatunkiem jaki zaobserwowałem był pełzacz leśny.
U mnie za to do życiówki w tym roku już doszły dwa gatunki rzepołuch i jer ale to efekt po prosty tego ,że mało widziałem ptaków w życiu też jeszcze nie byłem w terenie tyle co koło domu i ewentualnie jadąc samochodem coś się udało wypatrzeć,w każdym razie na razie mam 29 gatunków,chyba koło domu już więcej nie wypatrzę więc będzie trzeba się gdzieś ruszyć w wolnej chwili
Małe podsumowanie bo w najbliższym czasie pewnie już mi nie będzie przybywać ptaków, lista roczna 51 gatunków z ciekawszych doszedł błotniak zbożowy,gągoł,kokoszka, następne podsumowanie za miesiąc , życiówka bez zmian :
No nieźle nieźle, widzę, że ostro działasz
Zaraz uaktualnię.
U mnie też do rankingu wpadło kilka gatunków, ale bez rewelacji. W rocznym mam jak na razie 28 gatunków. Te które ostatnio wpadły to pustułka, kormoran i sroka.
Wczoraj wieczorem też zrobiłem małe podsumowanie. Jako, że w terenie bywam teraz rzadko, w rankingu rocznym mam na razie 35 gatunków.
Życiówka bez zmian.
Nie jest. Akurat ten osobnik otrzymał status D - ucieczka z prywatnej hodowli, czy jak to się tam nazywa. To tak, jak zaobserwowanie papużki falistej na wolności - raczej nie odważyłbym dodać do życiówki. No chyba że zaobserwuję w naturalnym środowisku, gdzieś w tropikach, wtedy ląduje do listy światowej.
_________________ Aforyzm na dziś:
Nie wiem, jak powstało życie, ale bardziej od boskich planów cenię kosmiczne przypadki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Administracja
Forum Klub Ciconia nie ponosi odpowiedzialności
za treści umieszczane przez użytkowników.Pytania, sugestie, problemy lub zgłaszanie błędów prosze przesyłać na adres: klubciconia@interia.pl