TVP1
12.40 Zadziwiające życie bezkręgowców Animal Planet
15.00 Mowa wilków
16.00 W poszukiwaniu wilków
17.00 Wszystko o kotach
18.00 Słonica Echo
18.30 Dzikie życie w Shamwari
20.00 Dzika natura
21.00 Na ratunek przyrodzie
Pokutują stare, złe przyzwyczajenia karmienia ptaków wodnych chlebem. Ludzie chcą pomóc ptakom, ale przez swoja niewiedzę, nie zdają sobie sprawy, że szkodzą ptakom karmiąc je chlebem.
Wysłałam do Lipna ulotkę z naszej zimowej akcji Stołówka. Może to co wyczytają wezmą sobie do serca.
_________________ Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś.
Antoine de Saint-Exupéry
Ech - to straszne, co wymyślili.
Gosiu, postanowiłam napisać na blog naszej miejskiej gazety artykulik o dokarmianiu ptaków. Żeby komuś do głowy nie przyszło wyskoczyć z takim pomysłem. Wiem, że to trochę późno, ale lepiej późno, niż wcale.
Po napisaniu przesłałabym Ci do sprawdzenia - mogłabym?
Gosiu Mialas bardzo dobry pomysl z podeslaniem ulotki.Oby tylko to zadzialalo Mam nadzieje,ze coraz wiecej osob jest doinformowanych w temacie dokarmiania ptakow
Ludzie chcą dobrze dla ptaków, ale nie wiedzą, że to im szkodzi.
To prawda. Wstyd się przyznać, ale jeszcze kilka lat temu sam dokarmiałem ptactwo wodne resztkami chleba. Uzupełniałem to gotowaną jarzyną, ziarnem. Ale i tak dominował w menu chleb. Nie przyszło mi do głowy, że jest coś w tym złego... . Wydawało mi się wszystko jest OK. No cóz mam powiedzieć. Mam nadzieję, że żaden ptak nie zapłacił za moją głupotę Trzeba koniecznie edukować ludzi i wracać do tematu przy każdym 'sezonie karmikowym'
_________________ Mirtusz
„Powiadają, że nie uda ci się zaprzyjaźnić z sokołem, jeśli sam nim nie jesteś: samotnym, przelotnie tylko goszczącym na tej ziemi [...]”
A ja bym nie robiła z tej inicjatywy samorządowców takiej afery... Jak Polska długa i szeroka ludzie, jeśli już dokarmiają ptaki, zwłaszcza wodne, to znoszą im pieczywo. I może z tego powodu ptaki krócej żyją, ale jak widać w kazdym parku, rozmnażają się i wciąż ich przybywa - z tego powodu nawet przestały odlatywać. Jak nie dostaną od ludzi - same znajdują chleb wyrzucony na smietnik. Nierealne jest, żeby naraz wszyscy "dokarmiacze" zaczęli zaopatrywać się w ziarna odpowiednie da ptaków -zrobi się szum, przestaną karmić w ogóle - będzie lepiej ?
_________________ Birds of a feather flock together
No, nie wiem Jeśli akcja Stołówka nie ma sensu, a takie odniosłem wrażenie, to po co o tym rozmawiamy, podejmujemy problem Nie do końca się zgadzam z Lamiką. Rozumiem, że ciężko się zmienia przyzwyczajenia. Ale jeśli są one złe, to może warto
_________________ Mirtusz
„Powiadają, że nie uda ci się zaprzyjaźnić z sokołem, jeśli sam nim nie jesteś: samotnym, przelotnie tylko goszczącym na tej ziemi [...]”
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Administracja
Forum Klub Ciconia nie ponosi odpowiedzialności
za treści umieszczane przez użytkowników.Pytania, sugestie, problemy lub zgłaszanie błędów prosze przesyłać na adres: klubciconia@interia.pl