Logo Klub Ciconia
FAQSzukajUżytkownicyGrupyRejestracjaZalogujAlbumDownload

klubciconia.ptaki.info.pl/index.php?id=474
 Ogłoszenie 

Czwartek - 9.09.2010

TVP1
12.40 Zadziwiające życie bezkręgowców
Animal Planet
15.00 Mowa wilków
16.00 W poszukiwaniu wilków
17.00 Wszystko o kotach
18.00 Słonica Echo
18.30 Dzikie życie w Shamwari
20.00 Dzika natura
21.00 Na ratunek przyrodzie

Więcej programów tu

Rys. Justyna_K

Poprzedni temat «» Następny temat
Migracje ptaków w Polsce
Autor Wiadomość
Mirtusz
Mirtusz

Wysłany: 2010-01-24, 17:19   Migracje ptaków w Polsce

Dzisiaj zaobserwowałem klucz kaczek (ok. 60 szt. ) . Za głównym kluczem podążały dwie mniejsze grupy. Przemieszczały się na zachód. Leciały wysoko i niestety nie jestem w stanie określić gatunku, mimo że obserwowałem ptaki przez lornetkę. U kilku dostrzegłem ciemną głowę, białą obrożę (?) na krótkiej szyi. Sylwetka kaczki. Tyle mogę o nich napisać. Widziałem ptaki od spodu i niestety szybko się oddaliły.
Jesienny okres migracji ptaków minął. Wiem, że przez teren Polski, przebiega wiele tras ptasich wędrówek. Ale o tej porze? Jestem zdziwiony pojawieniem się migrujących ptaków teraz, zimą. Czyżby zmiana miejsca żerowania ? Co wy na to ? Dziwna sprawa. Zabieram się za czytanie na ten temat. Może się coś mi rozjaśni. A póki co, zachęcam do wypowiedzi w temacie. Może ktoś zaobserwował coś podobnego i posiada wiedzę na temat zjawiska?

„Powiadają, że nie uda ci się zaprzyjaźnić z sokołem, jeśli sam nim nie jesteś: samotnym, przelotnie tylko goszczącym na tej ziemi [...]”

Syzmon 

Wysłany: 2010-01-24, 17:55   

może po prostu krzyżówki, a co do ich przelotu to pewnie jest spowodowane ostatnimi mrozami ,które sprawiają,że woda zamarza i zmusza ptaki do zmiany stanowiska tak mi się wydaje

Odpowiedz do tematu