Logo Klub Ciconia
FAQSzukajUżytkownicyGrupyRejestracjaZalogujAlbumDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kląskawka (Saxicola rubicola)
Autor Wiadomość
Kubek 

Posty: 8240
Skąd: z Wyżyny ;)
Wysłany: 2008-07-07, 18:07   Kląskawka (Saxicola rubicola)

Kląskawka (Saxicola rubicola) - mały ptak wędrowny z rodziny drozdowatych, zamieszkujący Europę oprócz jej północno-wschodniej części oraz zachodnią Azję i północną Afrykę. Ptaki z zachodu Europy i Afryki są osiadłe, pozostałe wędrują na niewielkie odległości (przelot w VIII-X i III-V), zimując na południu Europy i we wschodniej Afryce. W Polsce bardzo nieliczny ptak lęgowy, występuje tylko w południowej połowie kraju, stosunkowo najliczniej na Pogórzu Beskidzkim i Ziemi Przemyskiej. Stopniowo zwiększa liczebność, wykazując ekspansję z południa na północ.

Wygląd zewnętrzny
Samiec ma ciemną, brązowoczarną głowę i podgardle oraz wyraźne białe plamy na bokach szyi i ramionach. Grzbiet jednolicie ciemnobrązowy, kuper biały, czarno kreskowany. Pierś i boki intensywnie pomarańczowe, brzuch i pokrywy podogonowe szarobiałe. Skrzydła ciemne, również od spodu. Ogon czarny lub brązowoczarny. Samica ma podobny rysunek upierzenia, ale jest ubarwiona płowobrązowo, zdecydowanie mniej jaskrawo. Na wierzchu brązowo nakrapiana. Upierzenie młodych bardziej szare, mocniej nakrapiane. W porównaniu z pokląskwą, kląskawka ma okrąglejszą głowę i brak białej brwi nad okiem.

Rozmiary
dł. ciała ok. 12-13 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 18-23 cm

Waga
ok. 15-17 g

Głos
Wabi szorstkim, twardym "trak" i wysokim "fit". Dość monotonny śpiew składa się z krótkich, szczebiotliwych fraz zawierających chrzęszczące i gwiżdżące dźwięki. Śpiewa siedząc wyprostowana na gałęzi krzewu, poruszając skrzydłami i ogonem; czasami też w locie.

Środowisko
Suche łąki, wrzosowiska, step, wydmy, zarośla na brzegach górskich rzek, ruiny, wyrobiska, ugory i nasłonecznione zbocza. Preferuje tereny z krzewami, pojedynczymi drzewami, wysokimi bylinami. Zamieszkuje często krajobraz silnie zmieniony przez człowieka - nieużytki, przydroża, tereny ruderalne.

Pożywienie
Owady, jesienią również nasiona.

Lęgi
W ciągu roku wyprowadza dwa lęgi, pod koniec kwietnia i w czerwcu. Na południu zasięgu, gdzie są osiadłe, kląskawki mogą mieć 3 lub nawet 4 lęgi w ciągu roku.

Gniazdo
Na ziemi, w ukrytym, nasłonecznionym miejscu, pod osłoną gęstej roślinności.

Jaja i wysiadywanie
Samica składa 5-6 jaj bladobłękitnych, nakrapianych czerwonobrązowymi plamami jaj. Jaja są wysiadywane przez okres ok. 13 dni przez obydwoje rodziców.

Pisklęta
Pisklęta opuszczają gniazdo po 12-13 dniach. Jeszcze przez 2 tygodnie są dokarmiane przez rodziców, najpierw przez oboje, a potem tylko przez samca (gdy samica przygotowuje się do drugiego lęgu).

Systematyka
Dawniej systematyczna nazwa kląskawki brzmiała Saxicola torquata, później zmieniono ją na Saxicola torquatus (Linnaeus, 1766). Wyróżniano ok. 24 podgatunków. W roku 2002 na podstawie badań DNA niektóre podgatunki podniesiono do rangi gatunku.

I tak, obecnie wyróżnia się następujące gatunki:

* kląskawka Saxicola rubicola - dawniej Saxicola torquatus rubicola
* kląskawka syberyjska Saxicola maurus - dawniej Saxicola torquatus maurus (zamieszkuje północnowschodnie i wschodnie skraje Europy, południowo-wschodnie wybrzeże Morza Kaspijskiego po Bajkał, północno-zachodnią Mongolię, Tien-Szan, Kaszmir, Afganistan i północno-wschodni Iran)
* kląskawka przylądkowa Saxicola torquata - dawniej Saxicola torquatus torquata (zamieszkuje południową i subsaharyjską Afrykę, Madagaskar i Komory)
* kląskawka białogardła Saxicola tectes - dawniej Saxicola torquatus tectes (zamieszkuje Reunion)
* Saxicola dacotiae

W obrębie gatunku kląskawki Saxicola rubicola wyróżnia się 2 niepewne podgatunki (bardzo podobne z wyglądu, ale nieco różniące się na poziomie DNA):

* S. rubicola rubicola - występuje w zachodniej i południowej Europie, Maghrebie i w Azji Mniejszej. Ten podgatunek gnieździ się również w Polsce.
* S. rubicola hibernans - zamieszkuje Wyspy Brytyjskie i zachodnie wybrzeża Półwyspu Iberyjskiego.

Status i ochrona
Gatunek nie jest zagrożony wg danych IUCN (status LC - least concern).
W Polsce objęta ochroną gatunkową ścisłą.

Opis zaczerpnięto z Wikipedii
 
 
Kubek 

Posty: 8240
Skąd: z Wyżyny ;)
Wysłany: 2008-07-07, 18:11   

Głos kląskawki
 
 
dragonfly 

Posty: 148
Skąd: Jelcz - Laskowice
Wysłany: 2008-07-08, 11:02   

Samiec Kląskawki

 
 
Acci 
Dreptak bagienny


Posty: 5521
Skąd: Gierałcice(Opolskie)
Wysłany: 2009-04-11, 18:10   

Samiec


Samica
 
 
pitta 

Posty: 1516
Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2009-06-20, 10:14   

Śpiewający samczyk
 
 
nepomucen

Posty: 2
Skąd: Świebodzice
Wysłany: 2011-06-29, 20:15   

Para:

i sam samiec ze zdobyczą (samica była bardziej płochliwa):
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group (Statystyka)
FajneMedia.plMEGAzeta.plCyfraNetEcho24Kropka24Magnes24NaOsi24Sedno24
OneriaOfertesEventesEchoDzielnicyInterEgoWartoo